Sposoby przyrządzania ryb
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Technik przyrządzania ryb jest wiele. My przedstawiamy 10 najpopularniejszych.
- Smażenie - ryby i filety jednakowej wielkości (małe można smażyć w całości; większe najlepiej filetować lub pokroić w dzwonka);
- Pieczenie - ryby tłuste (przed pieczeniem można wymoczyć je w marynacie lub po prostu piec w folii aluminiowej);
- Gotowanie - ryby chude: dorsze, gładzice (dzięki gotowaniu zachowują soczystość);
- Gotowanie na parze - niemalże każdy gatunek ryb (zamiast wody można użyć buliony lub wina);
- Duszenie - pozwala zachować wiele zdrowotnych właściwości ryb (oprócz niewielkiej ilości wody, można dodać białe wino);
- Grillowanie - ryby o zwartym mięsie: pstrąg, okoń, łosoś (przed grillowaniem należy wymoczyć je w marynacie);
- Frytowanie - małe kawałki ryb i filety (należy je smażyć partiami tak, by tłuszcz się nie oziębił);
- Wędzenie - niezwykle aromatyczne i smaczne (niestety, w dymie wędzarnianym znajduje się wiele szkodliwych dla człowieka substancji);
- Suszenie - ryby chude: dorsze (suszenie może trwać od kilku do kilkunastu tygodni; odbywa się prawidłowo jeśli po naciśnięciu w najgrubszym miejscu, ryba się nie odbarwia);
- Spożywanie na surowo (sushi) - tuńczyk, pstrąg, łosoś (przed przygotowaniem sushi, warto włożyć ryby do zamrażalnika by zahamować rozwój bakterii).
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam