Przepis na grillowanego łososia z warzywami
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Kiełbaski, żeberka, kurczak - to najczęściej serwowane potrawy z grilla. Aby urozmaicić majowe biesiadowanie, proponujemy przepis na grillowanego łososia z warzywami - wyśmienite i zdrowe danie.
Składniki:
- 1/2 kg łososia (filet);
- 1/2 litra bulionu warzywnego;
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany;
- 1 marchew;
- 1 seler naciowy;
- 1 por;
- koperek;
- sól i pieprz;
- folia aluminiowa.
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy. Marchew obieramy ze skórki, a selera i pora czyścimy - wszystko kroimy w długie cienkie paski.
- W rondelku przygotowujemy bulion - wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 minuty, po czym odsączamy.
- Łososia myjemy i kroimy wzdłuż na połowę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na 4 kawałkach folii aluminiowej układamy porcję warzyw, a na nią - rybę. Na wierzch sypiemy koperek i nakładamy łyżkę śmietany. Następnie podlewamy 3 łyżkami wywaru z warzyw i ciasno zawijamy.
- Łososia z warzywami pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok. 20-30 minut.
Do łososia z grilla polecamy sos jogurtowo-koperkowy lub chrzanowy.
Sos jogurtowo-koperkowy
Składniki:
- duży jogurt naturalny,
- koperek,
- ząbek czosnku
- sól.
Koperek siekamy, a czosnek rozgniatamy i dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy solą i mieszamy.
Sos chrzanowy
Składniki:
- 10 dag startego chrzanu,
- 25 dag majonezu,
- 15 dag kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sok z 1 cytryny,
- sól i pieprz (do smaku),
- cukier (do smaku).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam