Przepis na ziemniaki z grilla
Ziemniaki możemy podawać na wiele sposobów - gotowane, smażone, pieczone. My proponujemy przepis na pyszne ziemniaczki z grilla.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- folia aluminiowa.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy na górze. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową (większe ziemniaki możemy wcześniej podgotować) i układamy na grillu. Pieczemy przez ok. godzinę.
Dodatkowa wskazówka: Ziemniaki, na pół godziny przed zawinięciem w folię, możemy zanurzyć w bejcy. Aby ją przygotować, na 1 kg ziemniaków musimy użyć 125 ml oliwy z oliwek, roztartego czosnku, posiekanych ziół i przypraw (soli oraz pieprzu). Do oliwy możemy też dodać 1 łyżeczkę musztardy, świeżą kolendrę, a także posiekaną cebulkę.
Dodatkowo, na zawiniętych w folię ziemniakach możemy ułożyć gałązki koperku.
Do grillowanych ziemniaków polecamy sos czosnkowy
Składniki:
- 250 ml śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz (do smaku),
- cukier puder (do smaku).
Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Następnie łączymy go ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam