Autor: Poradopedia.pl | 27 April 2012 08:19
Tagi: grill, przepisy, warzywa, ziemniaki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, ziemniaki, z, grilla
Ziemniaki możemy podawać na wiele sposobów - gotowane, smażone, pieczone. My proponujemy przepis na pyszne ziemniaczki z grilla.
Ziemniaki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy na górze. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową (większe ziemniaki możemy wcześniej podgotować) i układamy na grillu. Pieczemy przez ok. godzinę.
Dodatkowa wskazówka: Ziemniaki, na pół godziny przed zawinięciem w folię, możemy zanurzyć w bejcy. Aby ją przygotować, na 1 kg ziemniaków musimy użyć 125 ml oliwy z oliwek, roztartego czosnku, posiekanych ziół i przypraw (soli oraz pieprzu). Do oliwy możemy też dodać 1 łyżeczkę musztardy, świeżą kolendrę, a także posiekaną cebulkę.
Dodatkowo, na zawiniętych w folię ziemniakach możemy ułożyć gałązki koperku.
Do grillowanych ziemniaków polecamy sos czosnkowy
Składniki:
Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Następnie łączymy go ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO!!!