Poradopedia.pl

Sposoby przyrządzania ryb

Autor: Poradopedia.pl | 17 March 2012 20:36

Tagi: grill, pieczenie, przepisy, ryba, smażenie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Sposoby, przyrządzania, ryb

Technik przyrządzania ryb jest wiele. My przedstawiamy 10 najpopularniejszych.

  1. Smażenie - ryby i filety jednakowej wielkości (małe można smażyć w całości; większe najlepiej filetować lub pokroić w dzwonka);
  2. Pieczenie - ryby tłuste (przed pieczeniem można wymoczyć je w marynacie lub po prostu piec w folii aluminiowej);
  3. Gotowanie - ryby chude: dorsze, gładzice (dzięki gotowaniu zachowują soczystość);
  4. Gotowanie na parze - niemalże każdy gatunek ryb (zamiast wody można użyć buliony lub wina);
  5. Duszenie - pozwala zachować wiele zdrowotnych właściwości ryb (oprócz niewielkiej ilości wody, można dodać białe wino);
  6. Grillowanie - ryby o zwartym mięsie: pstrąg, okoń, łosoś (przed grillowaniem należy wymoczyć je w marynacie);
  7. Frytowanie - małe kawałki ryb i filety (należy je smażyć partiami tak, by tłuszcz się nie oziębił);
  8. Wędzenie - niezwykle aromatyczne i smaczne (niestety, w dymie wędzarnianym znajduje się wiele szkodliwych dla człowieka substancji);
  9. Suszenie - ryby chude: dorsze (suszenie może trwać od kilku do kilkunastu tygodni; odbywa się prawidłowo jeśli po naciśnięciu w najgrubszym miejscu, ryba się nie odbarwia);
  10. Spożywanie na surowo (sushi) - tuńczyk, pstrąg, łosoś (przed przygotowaniem sushi, warto włożyć ryby do zamrażalnika by zahamować rozwój bakterii).
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/sposoby-przyrzadzania-ryb,2569.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone