Jak przyrządzić kurki
Kurki to pyszny dodatek do wielu dań: jajecznicy, spaghetti, risotto. Możesz je usmażyć na maśle, albo podawać duszone w sosie.
Przygotowanie grzybów
Kurki, jak każde grzyby, trzeba przede wszystkim dokładnie oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć. Następnie większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Smażone kurki
Kurki najlepiej smażyć na maśle. Najpierw rozpuść masło na patelni i doprowadź do wysokiej temperatury (uwaga, bo masło szybko się przypala - można się wspomóc odrobiną oleju, to nie przypali się tak szybko).
Wrzuć kurki i smaż ok. 8-10 minut co pewien czas mieszając.
Kurki można smażyć razem z cebulą: w tym celu należy drobno posiekać cebulę i wrzucić na masło przed kurkami. Kurki dodasz jak cebula się zeszkli.
Przypraw na kurki odrobiną soli i pieprzu. Bardzo dobrze kurki smakują ze świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.
Duszone kurki
Kurki można także udusić i przyrządzić w pysznym sosie, a następnie podać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do głównego dania.
W tym celu będziesz potrzebować:
- cebulę,
- kurki 250g,
- białe wino wytrawne - pół szklanki,
- masło - 1-2 łyżki,
- śmietana - szklanka,
- szczypiorek, koperek lub natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie jest odrobinę dłuższe, ale także proste:
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
- Wrzuć posiekaną cebulę.
- Jak cebula się zeszkli dodaj do niej kurki, a następnie dolej odrobinę wina.
- Duś przez 20 minut regularnie mieszając, stopniowo dolewaj wina - aż kurki będą miękkie.
- Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem po czym dokładnie wymieszaj.
- Posyp szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki wg uznania.
Propozycje podania
Tak usmażone kurki mogą stanowić podstawę pysznych i prostych do przygotowania dań.
Grzanka z kurkami
- Pieczywo tostowe przygotuj w tosterze lub smażąc na maśle lub oliwie na patelni.
- Usmaż kurki z cebulą zgodnie ze wskazówkami powyżej.
- Rozłóż na grzanki, posyp koperkiem lub szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajecznica z kurkami
- Usmaż kurki z cebulą zgodnie ze wskazówkami powyżej.
- Pod koniec smażenia grzybów dodaj do nich roztrzepane jajka.
- Wymieszaj i usmaż jajecznicę ciągle mieszając.
- Dodaj szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Makaron z kurkami
- Ugotuj makaron.
- Przygotuj duszone kurki zgodnie ze wskazówkami powyżej.
- Rozłóż makaron na talerze i polej sosem z kurkami.
- Posyp wg uznania szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam