Risotto z kurczakiem i kurkami
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 0)
Spróbuj przepisu na pyszne risotto z kurczakiem i kurkami.
Składniki
- pierś z kurczaka - 500g
- kurki - 300g,
- zielony groszek - 250g (może być także w puszce)
- ryż do risotto - 1 szklanka,
- cebula - 2 średniej wielkości,
- białe wino wytrawne - 1 szklanka,
- bulion drobiowy - 0,5l
- oliwa lub olej,
- masło - 2 łyżki stołowe,
- cytryna,
- świeży szczypiorek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie
- Pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem, usmaż na patelni na paru łyżkach oliwy lub oleju.
- W trakcie smażenia kurczaka dokładnie oczyść kurki, pokrój większe grzyby na mniejsze kawałki.
- Odłóż kurczaka na bok, a na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, a następnie wrzuć kurki - smaż grzyby ok. 8-10 minut, pod koniec skrop cytryną.
- W trakcie smażenia grzybów posiekaj drobno dwie cebule. Grzyby po usmażeniu odłóż na bok, a na patelni zeszklij cebulę na łyżce oliwy.
- Do smażącej się cebuli wsyp ryż do risotto, zamieszaj i poczekaj aż zrobi się szklisty.
- Wlej do patelni szklankę białego wina, zagotuj mieszając.
- Przygotuj bulion. Po odparowaniu wina wlej do patelni połowę bulionu, wraz z odparowywaniem dolewaj pozostały bulion.
- Co pewien czas mieszaj. W międzyczasie ugotuj zielony groszek (chyba, że używasz groszku z puszki).
- Po wchłonięciu bulionu przez ryż, dodaj do patelni kurczaka, kurki i zielony groszek. Gotuj jeszcze przez parę minut mieszając.
- Rozłóż risotto na talerze i przypraw posiekanym świeżym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam