Chleb na zakwasie wymaga trochę pracy, natomiast smak nam wszystko wynagrodzi. Ponadto, chleb na zakwasie jest dużo zdrowszy i bardziej lekkostrawny niż ten ze sklepu lub pieczony na drożdżach. Chcesz spróbować, gorąco zachęcamy! czytaj »
Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu? czytaj »
Na rynku jest ogromny wybór pieczywa i nie zawsze wiadomo, który bohenek kupić. Podpowiadamy, jakie pieczywo jest najlepsze i czym się kierować przy jego wyborze. czytaj »
Unoszący się zapach korzennych przypraw i miodu to czas zapowiadający nadejście Świętego Mikołaja. Pierniczki w postaci serduszek, choinek i gwiazdek nie tylko wspaniale smakują, równie pięknie prezentują się na świątecznych stroikach i choinkach. czytaj »
Ciasto francuskie nadaje się do przygotowywania zarówno słodkich jak i słonych przysmaków. Podpowiadamy jak je samodzielnie wykonać, krok po kroku. czytaj »
Ciemny, jasny, razowy, orkiszowy, na zakwasie. To tylko kilka rodzajów chleba, które występują na naszym rynku. Różnią się one nie tylko smakiem i wyglądem, ale przede wszystkim zawartością substancji odżywczych. czytaj »