Jak zrobić pierniki na choinkę?
Iza_B | | 1 | Ocena: (głosy: 1)
Unoszący się zapach korzennych przypraw i miodu to czas zapowiadający nadejście Świętego Mikołaja. Pierniczki w postaci serduszek, choinek i gwiazdek nie tylko wspaniale smakują, równie pięknie prezentują się na świątecznych stroikach i choinkach.
Jak upiec takie pierniczki i jak je udekorować, by zachwyciły nas smakiem i wyglądem a jednocześnie przyozdobiły świąteczne drzewko?
Oto jeden z przepisów na wspaniałe pierniczki świąteczne.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 50 dag mąki
- 20 dag płynnego miodu
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- jajko
- żółtko
- łyżka mleka
- łyżeczka sody
- foremki o różnych kształtach
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki wody
- według uznania (czekolada, kawa, olejek migdałowy, mięta, barwniki spożywcze)
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika; dodajemy masło lub margarynę i siekamy je na mniejsze kawałki.
- Do wszystkich składników wbijamy całe jajo i dodajemy miód. Mieszamy, po czym próbujemy zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli po przekrojeniu na pół nie widać grudek, oznacza że ciasto jest gotowe.
- Obie połówki ciasta należy rozwałkować do grubości ok. 5 mm, na stolnicy cienko posypanej mąką.
- Następnie foremkami wykrawamy różne kształty z ciasta.
- Tak powstałe kształty pierniczków układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy je rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
- Pierniczki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 200°C.
- Po całkowitym ostudzeniu ciasteczek dekorujemy je lukrem.
PRZYGOTOWANIE LUKRU
- Cukier gotujemy z wodą do momentu uzyskania jednolitej, ciągnącej się masy. Pod koniec gotowania dodajemy barwniki spożywcze wedle uznania.
- Możemy też podzielić lukier na kilka części i do każdej dodać inny składnik, np.: czekoladę, miętę czy kawę.
- Polukrowane pierniczki można ozdobić dodatkowo kolorową posypką.
- Tak przygotowane ciastko przebij igłą, przewlecz nitkę i zawieś na choince.
Gotowe!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam