pierniki

Znaleziono: 4
Porada id 4698 Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka. Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków
mniam | 2015-12-20
Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser. Moczka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań. Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. czytaj »
Porada id 4660 Historia pachnąca przyprawą korzenną, czyli skąd wzięły się pierniki?
mniam | 2015-12-09
Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. czytaj »
Jak zrobić pierniki na choinkę?
Iza_B | 2011-12-23
Unoszący się zapach korzennych przypraw i miodu to czas zapowiadający nadejście Świętego Mikołaja. Pierniczki w postaci serduszek, choinek i gwiazdek nie tylko wspaniale smakują, równie pięknie prezentują się na świątecznych stroikach i choinkach. czytaj »
Choinka Boże Narodzenie Przepis na pierniczki-łamiząbki na choinkę
lula78 | 2010-12-23
Przepis na pierniczki mojej koleżanki Ani :-). Wychodzą podobnież super, sama zaraz biorę się do roboty :-) czytaj »
Znaleziono: 4