Jak zrobić ciasto na pizzę?
Dobra pizza to przede wszystkim dobre ciasto - ma być miękkie i chrupkie tam gdzie trzeba.
Oto dwa przepisy: na tradycyjne ciasto jak i bez użycia drożdży. Które jest lepsze? Oceńcie sami.
I. Tradycyjna pizza
Porcja na dużą blachę
Składniki:
- 2 szklanki mąki;
- 1/4 szklanki mleka;
- 1 jajko;
- 75g drożdży;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka cukru;
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy do niego drożdże i cukier. Gdy się rozpuszczą, wlewamy całość do mąki a także dodajemy olej, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy je i wykładamy na dużą blachę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy na nim dodatki - według uznania.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 200 stopni C) i pieczemy przez ok. 20 minut (nie włączamy termoobiegu).
II. Pizza bez drożdży (przepis dla leniwych i zabieganych)
Porcja na małą blachę
Składniki:
- 1 szklanka mąki;
- połowa opakowania proszku do pieczenia;
- 3/4 szklanki wody;
- 2 łyżeczki oleju.
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - ma być miękkie. Rozwałkowujemy je na cieniutki placek (ok. 2 mm) i wykładamy na blachę. Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy dodatki (według uznania) i wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C - pieczemy przez ok. 20 minut.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam