Chleb żytni na zakwasie z ziarnami
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Chcecie upiec pyszny chleb w dość krótkim czasie i macie swój zakwas aktywny? Polecamy Wam chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni, słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym.
Przygotowanie dzień wcześniej wieczorem (zaczyn):
- 200ml wody
- 100g aktywnego zakwasu żytniego
- 150g mąki żytniej
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy zaczyn.
2. Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin.
Na drugi dzień przygotowujemy właściwe ciasto na nasz chleb.
Składniki:
- 150 ml wody o temperaturze 50-60 stopni
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mąki żytniej
- 1-2 garście nasion dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego wg uznania (nie musisz mieć wszystkich).
1. Do przygotowanego dzień wcześniej zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i wymieszać dokładnie.
2. Następnie dodajemy nasiona i jeszcze raz wszystko mieszamy.
3. Nasze ciasto na chleb, przekładamy do keksówki przykrytej papierem do pieczenia i pozostawiamiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
4. Po 2 godzinach chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni (program góra - dół) przez 28-30 minut.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam