Autor: Poradopedia.pl | 8 May 2020 13:05
Tagi: chleb na zakwasie, chleb żytni, kuchnia, pieczenie, pieczenie chleba, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Chleb, żytni, na, zakwasie, z, ziarnami
Chcecie upiec pyszny chleb w dość krótkim czasie i macie swój zakwas aktywny? Polecamy Wam chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni, słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym.
Przygotowanie dzień wcześniej wieczorem (zaczyn):
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy zaczyn.
2. Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin.
Na drugi dzień przygotowujemy właściwe ciasto na nasz chleb.
1. Do przygotowanego dzień wcześniej zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i wymieszać dokładnie.
2. Następnie dodajemy nasiona i jeszcze raz wszystko mieszamy.
3. Nasze ciasto na chleb, przekładamy do keksówki przykrytej papierem do pieczenia i pozostawiamiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
4. Po 2 godzinach chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni (program góra - dół) przez 28-30 minut.
Smacznego!