Jak zrobić zakwas na chleb pszenny?
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 1)
Chciałbyś zrobić samemu chleb pszenny i nie wiesz jak zrobić samemu zakwas? Radzimy jak łatwo można tego dokonać.
Składniki:
- mąka pszenna chlebowa min. 720
- woda
- wysoki słoik
Przygotowanie:
- Zakwas przygotowujemy przez 5 dni.
- Do naszego wysokiego słoika pierwszego dnia dodajemy 50 ml wody i 50 g mąki pszennej chlebowej i całość mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy naszą mieszankę na zakwas w cieplejszym miejscu (idealnie powinno byc to miejsce gdzie temperatura sięga 21 do 25 stopni C). Słoik przykrywamy ściereczką.
- Po 24 godzinach 2-go dnia całą operację z powrotem powtarzamy - bierzemy 50 ml wody i 50g mąki pszennej i dodajemy do naszego zakwasu z dnia poprzedniego.
- Po kolejnych 24 godzinach 3-go dnia znowu dokarmiamy nasz zakwas - bierzemy 50 ml wody i 50g mąki pszennej i dodajemy do naszego zakwasu z dnia poprzedniego. To samo robimy 4-go i 5-go dnia.
- 5 dniach można już korzystać z zakwasu.
Wskazówki
- Gotowy zakwas pszenny ma zapach jabłkowy. Gdy zakwas jest aktywny widoczne są pęcherzyki powietrza.
- Zakwas można później przechowywać w lodówce.
- Przed użyciem zakwasu do pieczenia chleba wyjmij go z lodówki 2-3 godziny wcześniej.
- Przed każdym użyciem zakwasu należy go dokarmić dodając odpowiednią ilość mąki i wody. Bakterie szybko się wtedy rozmnażają dzięki świeżemu zakwasowi.
- Zakwas można użyć także do ciasta na pizzę, makaronu, naleśników.
- W porównaniu do pieczywa na drożdżach, pieczywo na zakwasie łatwiej się trawi.
- Pieczywo na zakwasie jest dłużej trwałe niż to wypiekane na drożdżach.
Polecamy!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam