Jak zrobić ciasto francuskie?
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Przygotowanie ciasta francuskiego do najłatwiejszych nie należy i jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest poświęconego czasu i cierpliwości. Poniżej przedstawiamy przepis na to wykwintne ciasto.
SKŁADNIKI NA CIASTO FRANCUSKIE:
(na ok. 1 kg płatów ciasta)
- 200 ml zimnej wody,
- 50 dag masła (dobrej jakości),
- 25 dag mąki (np.: pszennej),
- 15 dag mąki krupczatki,
- 1 łyżka soli.
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA FRANCUSKIEGO:
- Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy sól i mieszamy aż się rozpuści;
- W rondelku, na wolnym ogniu roztapiamy 75 g masła;
- Obydwa rodzaje mąki wsypujemy do miski. Dodajemy posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto;
- Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny;
- Pozostałe masło kroimy na małe kawałeczki, wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Utarte masło przekładamy między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Następnie wałkujemy prostokąt o grubości ok. 2 cm (może być cieńszy) i wstawiamy do lodówki;
- Po upływie 2 godzin, wyjmujemy ciasto z lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy na niej ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy na kwadratowy placek o grubości ok. 2 cm (środek ma być grubszy niż boki). Na środku ciasta rozkładamy schłodzone masło, tak by jego rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta;
- Rogi ciasta łączymy nad masłem, formując kopertę i zlepiamy ciasto tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz podczas wałkowania ciasta;
- Ciasto (z masłem wewnątrz) wałkujemy na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość;
- Tak rozwałkowane ciasto składamy na 3 części, formując prostokąt. Wstawiamy je do lodówki na 2 godziny;
- Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto z lodówki, obracamy je o 90 stopni i ponownie wałkujemy na prostokąt. Składamy ciasto na 3 części i wstawiamy do lodówki, na 2 godziny. W ten sposób rozwałkowujemy i składamy ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny;
- Po każdym schłodzeniu, ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, aby nie przywierało;
- Przed pieczeniem rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm (można cieniej - kwestia upodobań);
- Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni C.
Dodatkowe wskazówki:
- Składnikiem, który odgrywa ważną rolę w przygotowaniu ciasta francuskiego jest mąka krupczatka. Zawiera dużą ilość glutenu, co pozwala ciastu prawidłowo się rozwarstwiać (listkować).
- Ciasta francuskie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 240-300 stopni C. Pamiętajmy, że podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
- Upieczone ciasto francuskie powinno mieć złocisty kolor i trzykrotnie zwiększoną objętość.
- Do ciast francuskich nie dodajemy cukru; dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystywać je do przygotowania zarówno słodkich (np.: rogalików, napoleonek) jak i słonych (np.: pasztecików, paluszków) wyrobów.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam