Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy! czytaj »
Nie bez powodu winogrona nazywane są owocami bogów. Wartościowe składniki kryją w sobie miąższ, pestki, skórka, szypułki, a nawet liście. Poznaj 10 zalet tej wyjątkowej rośliny! czytaj »
Chociaż już w ubiegłym roku przygotowano projekt o wycofaniu niezdrowej żywności ze sklepików szkolnych, to na razie ustawa nie weszła w życie. Dlatego to rodzice powinni troszczyć się o dietę najmłodszych i uczyć je prawidłowych nawyków żywieniowych. Podpowiadamy, jak zachęcić dziecko do zjedzenia pierwszego śniadania i zabrania kanapki do szkoły. czytaj »
Czy popularne "śmiech to zdrowie" to tylko pusty slogan, czy też śmiech faktycznie niesie korzyści dla naszego zdrowia i może pozytywnie zmienić nasze życie? czytaj »
Jak wiadomo, wszystko co w nadmiarze, szkodzi. Tak też jest z solą, tyle że w tym przypadku również niedobór tego pierwiastka może niekorzystnie odbić się na Twoim zdrowiu. czytaj »
Cukier trzcinowy, miód a może słodzik? Co wybrać, żeby smakowało i jednocześnie nie szkodziło zdrowiu? Z naszej porady dowiesz się, jaki rodzaj cukru jest najzdrowszy. czytaj »