Czym słodzić - jaki cukier jest najzdrowszy
Poradopedia.pl | | 2 | Ocena: (głosy: 0)
Na sklepowych półkach znajdziesz różne substancje słodzące. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez cukru, wybieraj chociaż te produkty, które w najmniejszym stopniu szkodzą zdrowiu. A wybór jest dość duży.
Czym słodzić - co zdrowsze?
Cukier biały rafinowany
- to krystaliczna substancja produkowana z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej - biały cukier jest oczyszczony, przez co pozbawiony cennych związków;
- dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii;
- energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na krótki czas.
Cukier trzcinowy
- jest nierafinowany;
- zawiera dużo składników odżywczych, m.in.: żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez;
- nie traci właściwości słodzących w wysokich temperaturach;
- niestety swoją kalorycznością jest zbliżony do cukru białego.
Fruktoza i glukoza w proszku
- stosowane są często do dosładzania posiłków, zwłaszcza dla dzieci. To łatwo przyswajalne i trawione monosacharydy;
- mają niższy indeks glikemiczny niż sacharoza.
Miód
- produkt pochodzenia naturalnego;
- zawiera łatwo przyswajalne i trawione cukry proste (fruktoza, glukoza, maltoza), mikroelementy (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotynę);
- ma działanie wzmacniające, profilaktyczne i lecznicze;
- nadaje się do wypieków;
- jest wysokokaloryczny;
- może powodować alergie.
Lukrecja
- słodka roślina, stosowana jako środek spożywczy w przemyśle cukierniczym (może być dodawana do wypieków);
- ma działanie antyalergiczne, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne, antyobrzękowe, łagodzące;
- zabija wolne rodniki - opóźnia proces starzenia;
- niektórym osobom może przeszkadzać jej ziołowo-gorzkawy posmak.
Stewia i ksylitol (cukier brązowy)
- substancje słodzące pochodzenia naturalnego;
- w smaku przypominają sacharozę;
- są niskokaloryczne;
- nie tracą swoich słodzących zdolności w wysokich temperaturach;
- mają działanie bakterio- i grzybobójcze;
- to substancje o podobnych do siebie właściwościach - najlepsza alternatywa dla cukru białego, gdyż nie odbiegają od niego smakiem i są jednocześnie pozbawione negatywnych dla zdrowia (a charakterystycznych dla sacharozy) cech.
Sztuczne środki słodzące - słodziki (np.: acesulfam K, aspartam, cyklamat)
- są niskokaloryczne;
- wspomagają higienę jamy ustnej - nie powodują próchnicy, nie niszczą zębów;
- mają niski indeks glikemiczny;
- tracą swoje słodzące zdolności w wysokich temperaturach;
- często towarzyszy im "metaliczny" posmak;
- wzbudzają wiele kontrowersji - mogą ponoć bardzo szkodzić zdrowiu, nawet powodować raka.
Trudno o substancję słodzącą w 100% bezpieczną dla zdrowia. Wszystkie w jakimś stopniu mogą niekorzystnie działać na organizm, dlatego warto ograniczać ich spożycie do minimum.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam