Czy sól szkodzi?
Sól jest najważniejszą i najczęściej używaną przyprawą w kuchni. Nadaje smak potrawom, ale też jest znakomitym środkiem konserwującym. Nie znaczy to jednak, że masz się nią zajadać bez ograniczeń.
Ile solić?
Niewielka ilość soli (do 5 g dziennie, ok. 1 płaska łyżeczka) jest nie tylko wskazana, lecz nawet niezbędna w diecie każdego z nas. Niestety, łatwo można przedobrzyć, gdyż sól występuje w większości produktów spożywczych, m.in.: pieczywie, wędlinach, serach i rybach. Dlatego warto zachować umiar.
Nadmiar soli szkodzi tak samo jak jej niedobór
Sól ma wiele właściwości dobroczynnych:
- stosowana jest przede wszystkim dla podkreślenia smaku i do konserwacji potraw;
- jest źródłem sodu, który odpowiada za gospodarkę wodno-mineralną organizmu i stałe ciśnienie krwi (na niewielkie niedobory sodu organizm reaguje silnym pragnieniem, osłabieniem lub brakiem apetytu; większe ubytki tego pierwiastka mogą powodować uciążliwe skurcze mięśni palców i łydek);
- jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego;
- jej niedobór sprzyja porażeniom słonecznym i udarom cieplnym, gdyż zaburzona jest termoregulacja - naturalne zapobieganie przegrzaniu ciała;
- może być stosowana również jako lek przeciw kurzajkom i katarowi, pomaga też przy chorych zatokach.
Może też poważnie zaszkodzić. Spożywana w nadmiarze:
- podrażnia błonę śluzową żołądka i wywołuje jej stany zapalne;
- słone potrawy powodują zatrzymanie wody w organizmie, a z czasem prowadzą do otyłości;
- duże ilości soli mogą prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych i martwicy tkanki mózgowej;
- nadużywanie soli kuchennej jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych, w tym nadciśnienia tętniczego;
- zdaniem ekspertów, sól zwiększa ryzyko zachorowań na raka żołądka.
Aby ograniczyć spożycie soli
- Zabierz solniczkę ze stołu - co z oczu, to z serca. Pamiętaj, żeby nie solić wedle apetytu - ochota na słone, podobnie jak na słodkie jest nawykiem, z którym można walczyć.
- Unikaj fast foodów, potraw wędzonych, słonych paluszków, krakersów, chipsów, sosu sojowego, maggi oraz kostek bulionowych - to prawdziwe bomby sodowe. Oprócz tego że tuczą, są bardzo szkodliwe dla zdrowia.
- Zamiast soli używaj ziół (zarówno suszonych, jak i świeżych): pietruszki, koperku, tymianku, majeranku, bazylii, estragonu, rozmarynu. Bardzo aromatyczne są także: cebula, czosnek, szczypiorek i seler (uznawany za warzywo słone).
Nie musisz całkowicie rezygnować z soli. Powinieneś jednak mieć świadomość tego, gdzie i w jakich ilościach ona występuje, aby zachować umiar. Zamiast soli jodowanej wybierz tę bardziej wartościową - himalajską lub morską.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam