Kefir na zdrowie

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

W upalne dni chętnie sięgamy po coś zimnego, aby ugasić pragnienie. Jednak zamiast słodkich i wysokokalorycznych napojów wybierz kefir, który nie tylko Cię orzeźwi, ale i korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie.

Pij kefir

Dlaczego powinieneś pić kefir?

Kefir jest produktem o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń oraz witaminy. Jest produktem żywym, nie zawierającym konserwantów, polecanym dla osób po kuracji antybiotykowej. Kefir doskonale wzmacnia system odpornościowy, a także przywraca właściwą mikroflorę w przewodzie pokarmowym.

Kefir wspomaga wchłanianie wapnia i przeciwdziała jelitowym bakteriom gnilnym. Skutkiem picia tego przetworu mlecznego jest również powstawanie kwasu foliowego, który zwiększa witalność, poprawia wygląd skóry i co najważniejsze - wspomaga prawidłowy rozwój płodu w trakcie ciąży.

Kefir, jako że jest fermentowanym napojem mlecznym, rzadziej wywołuje uczulenia. Zaliczany jest do jednych z najlepiej gaszących pragnienie napojów. Co więcej, orzeźwia i pobudza apetyt. Ponoć obniża też poziom cholesterolu i hamuje rozwój poszczególnych gruczołów nowotworowych.

Kefir posiada te same składniki co jogurt, ale zawiera inne probiotyki oraz inne żywe kultury drożdży, przez co jego konsystencja jest rzadsza i bardziej przypomina napój.

Zawartość bakterii probiotycznych w kefirze jest większa niż w takiej samej porcji jogurtu. Pamiętaj o tym szczególnie jesienią i zimą, aby wzmocnić odporność organizmu lub podczas antybiotykoterapii. 

Kefir wspomaga też leczenie biegunki i zmniejsza produkcję gazów. Produkt ten jest bogatym źródłem białka i minerałów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów życiowych.

Kefir może dodatkowo posłużyć jako urozmaicenie diety - możesz go użyć zamiast zwykłego jogurtu, dodając do płatków śniadaniowych i różnych dań albo wykorzystać jako bazę do różnego rodzaju sosów i dipów.

Kefir jest doskonałym środkiem kojącym. Sprawdzi się w przypadku oparzeń słonecznych powstałych po zbyt długim opalaniu. Jest także świetnym sposobem na kaca.

Niektórzy nie tolerują laktozy i w związku z tym nie mogą spożywać zwykłego mleka, ze względu na brak enzymu trawiącego ten cukier. Jeśli masz podobny problem, pij kefir - zawarte w nim bakterie powodują częściowy rozkład laktozy, a więc unikniesz uciążliwych wzdęć lub biegunki. 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady