Jak łatwo obrać bób ze skórek?
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 0)
Używając bobu jako składnika dań zazwyczaj konieczne jest obranie go ze skórki. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób?
Żeby obrać bób ze skórki możemy zastosować to samo rozwiązanie jakie stosuje się chociażby do obierania pomidorów:
- Przede wszystkim płuczemy bób
- Przygotuj lodowatą wodę w ilości, która bez problemu przykryje cały bób
- Zalewamy bób wrzącą wodą i zostawiamy go w niej na 1 minutę
- Odcedzamy bób i zalewamy go lodowatą wodą
- Po paru chwilach znowu go dokładnie odcedzamy
- Obieramy ze skórek - bób praktycznie sam powinien wyskakiwać ze skórek.
Łatwiej jest obierać bób przed jego gotowaniem, ponieważ jest ciągle twardy.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam