Przepis na bób z chorizo po katalońsku
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 1)
Bób na ostro? Kataloński bób z kiełbasą chorizo rozpali Twoje zmysły!
Bób, zwłaszcza świeży w sezonie, smakuje wspaniale bez żadnych dodatków. A niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wspaniałe dania można przyrządzić na jego bazie. Polecamy pikantną i sycącą potrawę prosto ze słonecznej Katalonii: bób z kiełbasą chorizo po katalońsku.
Skladniki dla 4 osób:
- 250g świeżego bobu
- 125g kiełbasa Chorizo
- 100g wędzonego chudego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Przepłukaj bób po czym zalej go wrzącą wodą, po 1 minucie przepłukaj go pod lodowatą wodą, po czym obierz ze skóry.
- Obrany bób wrzuć do osolonej wrzącej wody i ugotuj na średnio-twardo (ok. 10 minut)
- Kiełbasę chorizo nakłuj widelcem w paru miejscach, wstaw do garnka i zalej wrzątkiem (ok. 1 litr), następnie zagotuj i pozostaw na zmniejszonym ogniu bez przykrycia na ok. 10 minut
- Wyjmij kiełbasę z garna i pokrój w plasterki; wodę, która pozostanie po ugotowaniu kiełbasy odstaw na bok - będzie potrzebna w kolejnych etapach
- Pokrój boczek na w kostkę i usmaż na patelni.
- Posiekaj drobno ząbki czosnku i usmaż na łyżce oliwy, następnie wlej na patelnię wodę, która została po ugotowaniu kiełbasy chorizo, pół szkłanki białego wina, dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo, miętę i listek laurowy.
- Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut, co parę minut mieszając.
- Na koniec dodaj bób, wymieszaj jeszcze raz i gotuj do czasu, aż bób będzie miękki;
- Zdejmij z ognia i podawaj na ciepło w głębokich naczyniach posypane świeżą natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem - dobrze wcześniej spróbować, ponieważ pikantna kiełbasa chorizo i czosnek mogą być dla wielu osób wystarczające.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam