Jak szybko i łatwo obrać jajko?
Poradopedia.pl | |
0 | Ocena:
(głosy: 0)


Obieranie ugotowanych jajek może być czasami kłopotliwe i skończyć się zniszczeniem jajka. Spróbuj naszego sposobu.
Przede wszystkim gotuj jajka w posolonej wodzie - dodaj do wody łyżeczkę soli, a obieranie będzie o wiele łatwiejsze.
Po gotowaniu zalej jajka zimną wodą, a następnie rozbij skorupkę uderzając delikatnie czubkiem jajka o blat - najpierw z jednej strony jajka, a następnie z drugiej.
Po rozbiciu skorupki z dwóch stron połóż jajko na blacie i przetocz je dłonią, przyciskając jednocześnie do blatu - parę razy do przodu i do tyłu.
Następnie zanurz jajko w misce z ciepłą wodą - bez problemu uda się Tobie zsunąć szybko całą skorupkę z jajka.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam