Oznaczenia jajek - wiedz co jesz!
Wszystkie oferowane w sprzedaży jajka posiadają oznakowanie, które jest nośnikiem wielu informacji na temat pochodzenia, wielkości i sposobu chowu kur. Naucz się odczytywać ich znaczenie.
Jajka, które kupujemy w sklepie posiadają obecnie oznaczenie producenta, które jest wspólne dla całej Unii Europejskiej. Oznaczenie informuje o:
- wielkości jajek,
- sposobie chowu kur,
- kraju pochodzenia,
- producencie.
Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób:
- S - małe, o wadze poniżej 53g
- M - średnie, o wadze 53g - 63g
- L - duże, o wadze 63-73g
- XL - bardzo duże, o wadze powyżej 73g
Na jajkach możemy znaleźć kod zawierający pozostałe informacje.
Kod ma postać: X-YY-AABBCCDD
Znaczenie poszczególnych elementów kodu jest następujące:
X
Oznacza sposób w jaki chowane są kury:
- 0 - ekologiczny
- 1 - wolnowybiegowy
- 2 - ściółkowy
- 3 - klatkowy
YY
Jest symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski).
AABBCCDD
Ostatnia część kodu wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:
- AA - kod województwa,
- BB - kod powiatu,
- CC - kod zakresu działalności,
- DD - kod firmy.
Jakie jajka kupować?
Kupując jajka warto zwrócić uwagę na powyższe oznakowanie, a przede wszystkim na wielkość jajek oraz sposobu chowu kur.
W przypadku sposobu chowu kur warto wybierać te jajka, które są oznaczone jak najniższym numerem. Chów ekologiczny zapewnia kurom najbardziej przyzwoite warunki - kury wypuszczane są na świeże powietrze, mogą spacerować, karmione są w naturalny sposób.
Kolejne numery to coraz gorsze warunki chowu kur i ich karmienia, które kończą się na chowie klatkowym. Pokrótce oznacza on skandaliczne warunki - wszystkie kury są trzymane przez cały czas ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny.
Warto zwrócić uwagę także na wielkość jajek - dobrze jest wybierać te mniejsze przynajmniej z dwóch powodów:
- duże jajka mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur, który może być także szkodliwy dla nas,
- duże jajka mają cieńsze skorupy, które łatwo pękają podczas gotowania.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam