Jak gotować bób
Poradopedia.pl | | 36 | Ocena: (głosy: 3)
Co powinieneś wiedzieć, żeby ugotować smaczny bób na parę sposobów!
W związku z sezonem na bób warto wiedzieć jak się zabrać za gotowanie bobu:
- Przed ugotowaniem przepłucz dokładnie bób, albo zrób to po pierwszych pięciu minutach gotowania
- Dla lepszego smaku dodaj do wody w której gotujesz bób płaską łyżeczkę cukru (na 1kg), a po paru minutach 2 łyżeczki soli,
- Świeży bób gotuje się bardzo szybko - około 15 minut. Uważaj, aby go nie rozgotować!
- Bób gotuje się na dużym ogniu, można gotować też na parze.
- Polecam bób z czosnkiem (można dodać pare ząbków czosnku do gotującej się wody) lub/oraz z masłem (masło dodajemy już po wyjęciu z wody).
Smacznego :-)
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam