Jak udekorować stół wielkanocny?
Dekoracja wielkanocnego stołu powinna wprowadzać do naszych domów wiosenny i radosny klimat. Obok tradycyjnych potraw nie może zabraknąć ozdób symbolizujących nowe życie: kurczaczków, baranków i zajączków.
Wielkanocne śniadanie powinno być podane na białym lub pastelowym obrusie. Jeśli zastawa i dekoracje będą w podobnych odcieniach uzyskamy efekt niesamowitej lekkości i świeżości.
Bardzo optymistycznymi, wiosennymi kolorami są żółty i zielony, które rozświetlają pomieszczenia i dodają nam energii. Biel natomiast sprawi, że nasz stół będzie wyglądał lekko i zarazem wytwornie.
Wystarczy, że ograniczymy się do jednego, ewentualnie dwóch akcentów kolorystycznych.
Na każdym wielkanocnym stole powinny znaleźć się świeże kwiaty, młode kiełki lub zielona trawka, rzeżucha, cukrowe baranki i ceramiczne kurczaczki. Oto kilka pomysłów na udekorowanie stołu:
- Białe tulipany wkładamy do szerszego wazonu wyłożonego białymi wydmuszkami. Podobną kompozycję można stworzyć w żółtej tonacji wykorzystując również inne kwiaty jak żonkile czy hiacynty.
- Z plasteliny lub modeliny można wykonać wiosenne kwiaty i ułożyć je na stole obok każdego gościa.
- Dużą salaterkę wykładamy liśćmi sałaty i układamy na niej białe lub beżowe skorupki jajek.
- Jako podstawkę pod wydmuszki można też wykorzystać wysoki świecznik. Układamy na nim wydmuszki kolorystycznie komponujące się z nakryciem stołu.
- Obrus można udekorować żółtymi lub białymi piórkami a także cebulkami kwiatów w podobnym kolorze.
- Obok każdego nakrycia układamy białe, żółte lub zielone serwetki oraz podstawki do jajek.
- Jako wazonik na kwiaty, np.: konwalie może posłużyć filiżanka albo garnuszek.
Inne, równie ciekawe kompozycje kolorystyczne uzyskamy łącząc m.in.: żółcień z zielenią, jasny beż z brązem, biel z czerwienią lub błękitem.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam