Zaczyna się dość niewinnie. Od zakupu kilku kolorowych jajek, patery na ciasto z króliczkiem i zrobienia w głowie, tak na szybko, listy gości przy wielkanocnym stole. Aż nagle budzimy się w samym środku świątecznej bitwy, gotując żurek, doprawiając jedną ręką bigos, a drugą sprawdzając stan pieczonego pasztetu. Ale to nie wszystko – w kolejce czekają jeszcze słodkości i… zmęczenie. czytaj »
Sernik to podstawa Świąt Bożego Narodzenia. Polecam sernik wedlug przepisu mojej Mamy, który zawsze się udaje, a jest najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Nie jest za słodki, a poza tym niezwykle puszysty w smaku. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. czytaj »
Wielkanocne dekoracje można wykonywać na różne sposoby z wielu materiałów. Papier, drewno i masa solna to tylko niektóre z produktów, z których można wycinać lub formować ciekawe kompozycje czytaj »
Wielkanoc to czas, który bardzo często utożsamiany jest z tradycją – zarówno w sferze potraw, jak i świątecznych dekoracji. Podczas gdy szefowie kuchni prześcigają się w tworzeniu autorskich kompozycji smakowych, także w obszarze aranżacji wnętrz warto puścić wodze fantazji. Projektanci zachęcają – nadajmy świątecznym motywom nowoczesną i zaskakującą formę. czytaj »
Święta Wielkanocne od wieków kojarzą się z wiosną, barankiem, palmą i przede wszystkim… koszyczkiem wielkanocnym. Chociaż często ulegamy najnowszym trendom i zmieniamy ozdoby, sama zawartość jest silnie uwarunkowana tradycją. Zobacz, co symbolizuje chleb, kiełbasa czy ser żółty! czytaj »
Podczas przyrządzania wielkanocnych dań szczególnie intensywnie korzystamy ze sprzętu AGD, który w bezpośrednim kontakcie z żywnością łatwo się brudzi. Nasi eksperci radzą, jak szybko i skutecznie wyczyścić kuchenne urządzenia, aby w czasie świąt i po ich zakończeniu prezentowały się nienagannie. czytaj »
Uroczyście obchodzone, rodzinne śniadanie wielkanocne jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Jak sprawić, by atmosferę tego poranka przenieść także do życia codziennego? czytaj »
Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowa uczta dla podniebienia. Oprócz potraw z jajami, żurów i ciast uświetnią ją wędliny i wyroby z mięsa. Które z nich jednak wybrać i jak je podać? Podpowiadamy, jakich szynek i mięs nie powinno zabraknąć na świątecznym stole i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. czytaj »
Wielkanoc to wyjątkowy okres w roku. Święta te kojarzą się z żurkiem i białą kiełbasą i wielkanocną babą, ale też z symbolami nowego życia: jajkiem, barankiem i palmą. czytaj »