Autor: Poradopedia.pl | 13 March 2011 10:55
Tagi: stół wielkanocny, święta, święta wielkanocne, wielkanoc, Święta i Zwyczaje, porada, pomoc, instrukcja, Jak, udekorować, stół, wielkanocny?
Dekoracja wielkanocnego stołu powinna wprowadzać do naszych domów wiosenny i radosny klimat. Obok tradycyjnych potraw nie może zabraknąć ozdób symbolizujących nowe życie: kurczaczków, baranków i zajączków.
Wielkanocne śniadanie powinno być podane na białym lub pastelowym obrusie. Jeśli zastawa i dekoracje będą w podobnych odcieniach uzyskamy efekt niesamowitej lekkości i świeżości.
Bardzo optymistycznymi, wiosennymi kolorami są żółty i zielony, które rozświetlają pomieszczenia i dodają nam energii. Biel natomiast sprawi, że nasz stół będzie wyglądał lekko i zarazem wytwornie.
Wystarczy, że ograniczymy się do jednego, ewentualnie dwóch akcentów kolorystycznych.
Na każdym wielkanocnym stole powinny znaleźć się świeże kwiaty, młode kiełki lub zielona trawka, rzeżucha, cukrowe baranki i ceramiczne kurczaczki. Oto kilka pomysłów na udekorowanie stołu:
Inne, równie ciekawe kompozycje kolorystyczne uzyskamy łącząc m.in.: żółcień z zielenią, jasny beż z brązem, biel z czerwienią lub błękitem.