Suvlaki, czyli szaszłyki z cytryną po grecku
joker | | 0 | Ocena: (głosy: 1)
Przygotowanie: 50 min. , Porcje: 4
Składniki:
- 600 g schabu
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 listek laurowy
- 15 oliwkek czerwonych
- sok z 1/2 cytryny, plasterki cytryny do dekoracji, sól, pieprz
- Mięso umyć i pokroić w wąskie plastry. Oliwę wymieszać z winem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dodać oregano, tymianek i pokruszony listek laurowy. Mięso zalać marynatą i odstawić do lodówki na ok. 10 godzin.
- Schab wyjąć z marynaty i osuszyć. Z każdego kawałka zrobić rulonik. Ruloniki nadziać na drewniane patyczki. Piec na grillu około 20 minut, często obracając. Przed podaniem na patyczki z mięsem nadziać plasterki cytryny i oliwki.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam