Przepisy na gołąbki
Poradopedia.pl | |
0 | Ocena:
(głosy: 0)
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
- główka białej kapusty
- koperek
- przyprawa typu vegeta
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- cukier
farsz:
- 2 szklanki ryżu
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- majeranek
sos:
- 1,5 szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- majeranek
- odrobina cukru
Sposób wykonania:
- Ryż zalewamy czterema szklankami wody i dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do miękkości, a następnie przekładamy do dużej miski.
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do ryżu.
- Mięso smażymy na patelni i również dodajemy do ryżu. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- W garnku gotujemy wodę, a kiedy zacznie wrzeć dodajemy ocet (liście kapusty nie będą się rozpadać. Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (zachowujemy je). Stopniowo ściągamy liście z kapusty.
- Nakładamy farsz na liść kapusty, a następnie dość ciasno zawijamy.
- W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, a na nich jedną warstwę gołąbków. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy 1 łyżkę vegety, odrobinę cukru i 2 łyżki oleju. Układamy kolejną warstwę gołąbków.
- Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę, aż kapusta stanie się miękka.
- Sok pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem; doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z zimną wodą i energicznie mieszamy. Sos możemy doprawić koncentratem pomidorowym.
- Upieczone gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy siekanym koperkiem.
Gołąbki z kaszą i prawdziwkami
Składniki:
- duża główka białej kapusty
farsz:
- 400 g mrożonych prawdziwków
- 2 torebki kaszy jęczmiennej
- duża cebula
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- łyżka siekanej zielonej pietruszki
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- szklanka rosołu warzywnego z kostki.
sos:
- marchew
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- kostka rosołu warzywnego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki żubrówki
Sposób wykonania:
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Grzyby rozmrażamy i siekamy możliwie drobno.
- Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle; dodajemy grzyby i dusimy ok. 10 minut, często mieszając.
- Kaszę mieszamy z grzybami; dodajemy jajka i śmietanę, a także sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Kapustę czyścimy z uszkodzonych liści; wycinamy głąba i wkładamy ją do garnka z wrzącą wodą. Mięknące liście wierzchnie stopniowo oddzielamy od główki, po czym wycinamy gruby nerw.
- Na każdym liściu układamy 2 łyżki farszu i dokładnie zawijamy.
- Gołąbki układamy w garnku (na dno wyłożone mniejszymi liśćmi kapusty); dodajemy szklankę rosołu warzywnego z kostki i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta stanie się miękka.
- Startą marchew, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Podlewamy rozpuszczonym w 1/2 szklanki wody rosołem warzywnym i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i żubrówkę, energicznie mieszając by sos się nie zwarzył.
- Gołąbki polewamy sosem żubrówkowym.
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 700 g białej kapusty
- 1 torebka ryżu
- 1 litr bulionu (może być z kostki)
- 2 jajka
- duża cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso wrzucamy do miski. Kapustę szatkujemy bardzo drobno i dodajemy do mięsa.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Dodajemy do mięsa i kapusty; wbijamy jajka.
- Cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie szklimy na oleju i dodajemy do masy. Całość mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przyprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą.
- Z masy formujemy kotleciki. Obsmażamy je z obu stron na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i tak powstałym sosem zalewamy gołąbki.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki pieczemy ok. 1 godzinę.
Gołąbki z dorszem
Składniki:
- główka białej kapusty
- 1/2 kg filetów ze świeżego dorsza
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 4 białe cebule
- 1 litr rosołu
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Liście kapusty parzymy w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą.
- Rybę dokładnie czyścimy, myjemy i mielimy (możemy też usunąć skórkę)
- Cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć nadmiar soku. Cebulę dodajemy do ryby.
- Kaszę gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli oraz soku z cytryny.
- Na sparzone liście kapusty układamy farsz. Zawijamy.
- Gołąbki obsmażamy na patelni, tak by zrumieniły się z każdej strony.
- Podsmażone gołąbki układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok. 20 minut.
Gołąbki dietetyczne
(dieta Dukana - Faza naprzemienna/Faza II)
Składniki:
- główka białej kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego (z indyka)
- 1 kg pieczarek
- średnia cebula
- 3 dietetyczne kostki warzywne
- średni koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Sposób wykonania:
- Kapustę parzymy, aby lekko zmiękła.
- Pieczarki kroimy w drobną kostkę (zastąpią ryż).
- Z kapusty stopniowo oddzielamy liście.
- Pozostałą część kapusty drobno kroimy. Dodajemy do niej mięso, pieczarki i podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku i dobrze mieszamy.
- Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy w garnku.
- W gotującej się wodzie (w tej, w której parzyliśmy kapustę) rozpuszczamy kostki warzywne i koncentrat pomidorowy. Przygotowanym w ten sposób sosem zalewamy gołąbki i gotujemy ok. 2 godzin.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam