Lasagne - jak przygotować?
ruw3 | | 1 | Ocena: (głosy: 2)
Przygotowanie: 100 min.
Liczba porcji: 4
Składniki:
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 600g mielonego mięsa
- 250 g makaronu lasagne
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 g startego sera
- 500 ml mleka
- 100 g sera typu ementalskiego, np. ser Kurpiowski, Koldamer, Królewski czy Hetman
- 100 g parmezanu
- 4 łyżka śmietany
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek, oregano, biały pieprz
- Lasagne zagotować w 4 litrach wrzącej wody z łyżką oliwy i zahartować zimną wodą.
- Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i mięso mielone. Następnie dopraw je papryką, oregano i solą.
- Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę stopniowo dolewanym winem i mlekiem. Sos gotować jeszcze przez 5 minut. Później dodać sól i pieprz.
- Piekarnik podgrzać do temperaury 200 stopni. Do żaroodpornego przelać trochę sosu i rozprowadzić po całym dnie. Układać na przemian warstwami makaron, farsz mięsny, sos i ser.
- Ostatnią warstwę mięsa posmarować grubo sosem, posypać tartym serem i dodać śmietany. Wkładamy naszą lasagnę do piekarnika na 40 minut, po tym czasie wyciągamy i posypujemy resztą sera i na 5 minut wkładamy do piekarnika. Po wyjęciu kroimy dużym nożem i delikatnie wyciągamy.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam