Pomysły na tani i dobry obiad
Nie masz pomysłu na szybki i tani obiad? Zapoznaj się z poniższymi propozycjami, być może któreś z dań stanie się Twoim ulubionym.
1. Schabowy z rokpolem
Przygotowanie potrawy – ok. 7 minut
Smażenie – ok. 8 minut
Na 4 porcje tego dania potrzebne będą:
- 4 kotlety schabowe (po ok. 15 dag)
- 10 dag rokpola
- jajko
- 2 czubate łyżki tartego ostrego sera
- płaska łyżka suszonego oregano
- 5 łyżek mąki do obtoczenia mięsa
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie potrawy:
- W kotletach nacinamy głębokie kieszenie, delikatnie rozbijamy mięso.
- Oprószamy pieprzem i faszerujemy rokpolem.
- Obtaczamy kotlety w mące, jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z ostrym serem, oregano i szczyptą soli.
- Smażymy na wolnym ogniu na mocno rozgrzanym oleju.
Wskazówki: Danie najlepiej podawać z zielonym groszkiem duszonym na maśle z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i oregano.
2. Kalafiory w sosie pietruszkowym
Czas przygotowania – ok. 25 minut
Na 2 porcje potrzebne będą:
- jedno opakowanie mrożonych kalafiorów
- szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
- 2 żółtka
- szczypta przyprawy typu „Jarzynka”
- szczypta cukru
- łyżka zimnej wody lub mleka
- sól
Wykonanie potrawy:
- Na rozpuszczone masło sypiemy pietruszkę i mieszając, zasmażamy przez ok. 1 minutę.
- Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty.
- Sos przecieramy przez sito, doprawiamy solą, szczyptą „Jarzynki” a następnie zestawiamy z ognia.
- Żółtka łączymy z łyżką zimnej wody lub mleka i dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Całość trzymamy w cieple.
- Do naczynia wlewamy gorącą wodę (ok. 4 cm wysokości naczynia).
- Dodajemy po szczypcie soli i cukru.
- Gdy się zagotuje, wrzucamy mrożone kalafiory i gotujemy nie dłużej niż 3 minuty w odkrytym naczyniu.
- Następnie wyjmujemy ugotowany kalafior na wygrzany półmisek i polewamy gorącym sosem.
3. Śledzie w cieście szpinakowym
Przygotowanie potrawy – ok. 10 minut
Smażenie – ok. 7 minut
Przepis na 4 porcje:
- 6 filetów matiasów
- 2 jajka
- 10 dag liści szpinaku (może być mrożony)
- ¾ szklanki mleka
- szklanka mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- mąka do panierowania
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie potrawy:
- Wymoczone w mleku śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Płuczemy liście szpinaku, następnie je miksujemy na gładkie ciasto razem z jajkami, mąką, ½ szklanki wody, mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Filety śledziowe kroimy na pół i oprószamy mąką.
- Zanurzamy po kolei w cieście szpinakowym i smażymy na głębokim oleju.
Wskazówki: Danie to najlepiej smakuje podane z sałatką z kiszonego ogórka, czerwonej papryki, cebuli, oliwy, soli i pieprzu
4. Rurki z boczkiem
Przygotowanie dania – ok. 15 minut
Smażenie – ok. 13 minut
Na 4 porcje potrzebne będą:
- 50 dag makaronu rurki
- 50 dag pomidorów
- 20 dag wędzonego boczku
- cebula
- papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie potrawy:
- Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, następnie kroimy w kostkę.
- Boczek kroimy w cienkie plastry.
- Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy boczek z cebulą i chili – ok. 3 minuty.
- Dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 10 minut na dużym ogniu.
- Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Makaron ugotowany zgodnie z zaleceniami producenta, mieszamy z sosem i natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam