Kalmary z cytryną po grecku - jak przygotować?
byczek | | 0 | Ocena: (głosy: 1)
Przygotowanie: 60 min, liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 kg kalmarów
- 1 szklanka soku z cytryny
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka białego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 białka
- 1 cytryna
- sól, oliwa z oliwek, świeża kolendra - kilka gałązek
- Umyte rurki kalmarów rozetnij, wymyć je i osuszyć. Rozłożyć na desce wewnętrzną stroną do góry i natnij w drobną kratkę.
- Pokroić je na średniej wielkości kawałki i ułóż na talerzyku. Następnie polej je sokiem z cytryny. Przykryć i chłodzić w lodówce przez 15 minut.
- Kalmary osuszyć i wymieszać w misce z mąką kukurydzianą, solą, białym pieprzem i cukrem.
- Obtoczyć kalmara w białku i posypać mąką kukurydzianą.
- Głęboki rondel o grubym dnie napełnić oliwą i rozgrzać. Smażyć kalmary partiami po 1-2 minuty, aż zbieleją i zaczną się zwijać.
- Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać jak najszybciej przyozdobione cytryną i gałązkami kolendry.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam