Zamrażanie to najlepsza forma utrwalania żywności. Z naszej porady dowiesz się, jak mrozić produkty spożywcze oraz jak długo przechowywać je w zamrażalniku. czytaj »
W ostatnich latach stany zapalne stały się przedmiotem intensywnych badań w wielu dziedzinach medycyny i nauki. Roni Nowarski, profesor neurologii i immunologii w Brigham and Women's Hospital w Bostonie, wyjaśnia, że stan zapalny jest „istotny w wielu pozornie różnych patologiach, ponieważ komórki odpornościowe są wszędzie, nawet wewnątrz narządów, gdzie odgrywają ważną rolę w monitorowaniu i zachowywaniu zdrowia”. czytaj »
Niezawodna precyzja wyników ważenia w warunkach laboratoryjnych ma ogromne znaczenie. Trzy najważniejsze czynniki to wybór odpowiedniej wagi o wysokiej dokładności, zrozumienie sposobu jej użycia oraz ograniczenie czynników środowiskowych, które mogą mieć wpływ na wyniki. czytaj »
Mole spożywcze najczęściej pałaszują w artykułach sypkich typu: makarony, mąki, kasze, a także w suszonych owocach, orzechach, czy przyprawach.
Zwalczanie moli spożywczych polega na zastosowaniu ... czytaj »
Zgodnie z wytycznymi Niemieckiego Urząd Ochrony Ludności i Pomocy na Wypadek Katastrof (BBK) , przedstawiamy listę produktów, które warto mieć w domu na wypadek epidemii. czytaj »
Przeciętny Polak marnuje około 52 kilogramów żywności w skali roku. Zacznij nad tym panować, oszczędzając pieniądze i ekosystem. Pomóc może ergonomiczny projekt kuchni, odpowiednie przechowywanie środków spożywczych oraz alarmujące SMS-y wysyłane przez twoją lodówkę. Poznaj kilka prostych sposobów na to, jak racjonalnie gospodarować zasobami spożywczymi. Czas start. czytaj »
Przebarwione owoce, zwiotczałe warzywa, przeterminowany jogurt czy zaschnięty bochenek chleba. W przypadku gdy źle gospodarujemy kupionymi produktami, taki widok nie powinien być dla nas zaskoczeniem. czytaj »
Chyba każdy z nas ma w swojej kuchni choć jedną półkę, którą w całości zajmują plastikowe pojemniki na żywność. Jednak dzięki Janowi Niezbędnemu całkowicie o nich zapomnimy. czytaj »
Dieta bogata w produkty będące źródłem antyoksydantów, może uchronić przed wieloma poważnymi chorobami. Warto więc na stałe wprowadzić je do codziennego jadłopisu. czytaj »