Jak przechowywać artykuły spożywcze?
Czosnek, cebula
Czosnek przechowujemy w warkoczach w suchym miejscu. Cebulę możemy przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i przewiewnym pomieszczeniu.
Cukier
Przechowujemy w suchym miejscu w temp. pokojowej wg daty na opakowaniu.
Czekolada
Powinna być przechowywana w temp. 17-19 stopni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jajka
Jajka są świeże przez 8 dni od zniesienia. W lodówce przechowujemy je w specjalnie przeznaczonej do tego przegródce do 4 tygodni od zniesienia.
Kasza
Kasza może być przechowywana przez okres 9 miesięcy w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
Makarony
Można przechowywać je przez kilka lat w fabrycznym opakowaniu.
Masło
Przechowywane w lodówce traci ważność po 2 miesiącach, masło wiejskie po 1 miesiącu, masło przechowywane w zamrażalniku po 6 miesiącach.
Ze względu na fakt, że masło bardzo łatwo wchłania zapachy powinno być przechowywane w zamykanej przegródce na drzwiach lodówki lub w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Mąka
Powinna być przechowywana w zamkniętym opakowaniu z dala od źródła wilgoci i ciepła.
Mleko
Surowe mleko po przegotowaniu lub mleko pasteryzowane można przechowywać w lodówce odpowiednio do 2 i 7 dni.Po otwarciu mleko powinniśmy wypić w ciągu 48 godzin.
Musztarda
Po otwarciu musztardę powinniśmy umieścić w lodowce i spożyć w przeciągu kilku tygodni.
Olej
Olej powinien być przechowywany z daleka od światła i powietrza, najlepiej w szafce. Do głębokiego smażenia olej może być użyty 3-4 razy.
Ryż
Przechowujemy w hermetycznie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu przez okres nie dłuższy niż rok.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam