Jaka powinna być temperatura w lodówce i zamrażarce
Właściwa temperatura w lodówce oraz w zamrażarce nie tylko zapewni, że jedzenie nie ulegnie zepsuciu i zachowa świeżość, ale może także obniżyć Twój rachunek za prąd.
Działanie lodówki sprowadza się do spowolnienia rozwoju bakterii w żywności poprzez niską temperaturę, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia.
Zamrażarka poprzez bardzo niską temperaturę wręcz zatrzymuje wszelki rozwój bakterii, ale niestety nie wszystkie produkty żywnościowe dobrze to znoszą - nie zamraża się np. już raz rozmrożonej żywności, ponieważ traci ona w ten sposób smak, wartości odżywcze, a także po prostu może się zepsuć.
Pamiętaj, że lodówka to zazwyczaj najbardziej energożerne urządzenie w domu, na co duży wpływ ma fakt, że jest cały czas włączona. Ustawiając odpowiednią temperaturę możemy wpłynąć istotnie na wysokość rachunku za prąd.
Jaka temperatura w lodówce
Idealna temperatura w lodówce to ok. 2°C. Skąd taka temperatura? Temperatura w lodówce powinna być wyższa od temperatury zamarzania wody (0°C), a jednocześnie niższa niż 5°C, co jest uznawane za graniczną temperaturę właściwego powstrzymywania rozwoju bakterii.
W praktyce w lodówce temperatura jest różna w zależności od miejsca: najniższa temperatura panuje z tyłu oraz na dole lodówki, a najwyższa na drzwiach - warto brać to pod uwagę przy łatwiej psujących się produktach.
Temperatura 2°C zawiera bezpieczny bufor zarówno w stosunku do temperatury zamarzania i temperatury 5°C, dodatkowo niektóre produkty wymagają właśnie temperatury nie wyższej niż 2°C.
Jeżeli jednak stwierdzisz, że wszystko jest za zimne (zwłaszcza napoje), chcesz zaoszczędzić na rachunku za prąd, posiadasz nowoczesną chłodziarkę, która w dodatku zawiera dodatkową komorę z możliwością ustawienia oddzielnej temperatury, to możesz zdecydować się na ustawienie wyższej temperatury. W takim wypadku temperatura 4°C jest wystarczająca dla większości produktów żywnościowych przeznaczonych do przechowywania w lodówce. Jeżeli chcesz uniknąć zatrucia nigdy nie ustawiaj wyższej temperatury.
Jaka temperatura w zamrażarce
W zamrażarce żywność powinna być przechowywana w temperaturze -18°C. Istnieje reguła, że każde 3º wyżej niż -18ºC skraca czas przydatności do spożycia o połowę.
W przypadku zamrażania żywności powinniśmy ustawić niższą temperaturę - najlepsza temperatura do zamrażania żywności to -24ºC.
O czym warto pamiętać
Jeżeli interesuje Ciebie mniejsze zużycie prądu, to pamiętaj, że im więcej rzeczy w lodówce tym lepiej trzyma ona niską temperaturę i zużywa mniej prądu na chłodzenie. W przypadku nowoczesnych chłodziarek nie można jednak przesadzać, ponieważ do właściwego działania potrzebują one swobodnego przepływu powietrza w środku.
Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać na opakowaniu sugerowaną temperaturę przechowywania oraz okres przydatności do spożycia!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam