Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?
Iza_B | | 0 | Ocena: (głosy: 1)
Zupa grzybowa stanowi jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. Z tego też względu musi znaleźć się na świątecznym stole wśród wielu innych dań. Istnieją liczne sposoby jej przygotowania, nieodłącznym składnikiem są oczywiście grzyby, ale to co znajdzie się w zupie poza nimi, jakie dodatki i przyprawy będą im towarzyszyły zależy głównie od naszych smakowych oczekiwań.
Oto sposób na przygotowanie tradycyjnej wigilijnej zupy grzybowej na bazie bulionu ze świeżych warzyw.
NIEZBĘDNE SKŁADNIKI:
ok. 10-15 dag suszonych grzybów
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- kawałek selera
- kilka listków laurowych (2-3)
- sól i pieprz do smaku
- łyżka śmietany do dekoracji
- opakowanie makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:
- Dokładnie oczyszczone i opłukane grzyby dzień wcześniej zalać wodą i odstawić na całą noc, by dobrze się namoczyły.
- Następnego dnia gotujemy je w tym samym wywarze przez ok. 20 minut.
- W tym czasie obieramy warzywa i dodajemy je do gotujących się grzybów, następnie wrzucamy liście laurowe.
- Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia i całą zawartość odcedzamy przez gęste sito.
- Grzybki kroimy w cienkie paski i dodajemy z powrotem do wywaru.
- Chwilę trzymamy na ogniu, przyprawiając solą i pieprzem według upodobań.
Wskazówki:
- Jest wiele możliwości podania grzybowej. Może być spożywana z kaszą gryczaną, grzankami czy ziemniakami. Jednak najpopularniejszym i chyba najczęściej kojarzonym z tą zupą dodatkiem są domowej roboty łazanki lub makaron.
- Zupę grzybową serwujemy na ciepło a tuż przed podaniem na stół wzbogacamy łyżką gęstej śmietany.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam