Jak zrobić kluski z makiem?
Iza_B | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Jedna z potraw wigilijnych, lubiana nie tylko przez najmłodszych – kluski z makiem. Wydawałoby się nic prostszego do przygotowania. A jednak, potrawa ta jest dość pracochłonna (jej przygotowanie zajmuje ok. 50 minut), zaś pyszny smak zawdzięcza wielu składnikom, które w tym daniu po prostu znaleźć się muszą.
Oto jakie produkty będą nam potrzebne by zrobić kluski z makiem dla 6 osób:
- 50 dag makaronu (najlepiej krajanka)
- szklanka maku
- szklanka mleka
- pół szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki rodzynek
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- aromat pomarańczowy
- posiekane orzechy lub płatki migdałowe
- sól i olej do gotowania
Sposób przyrządzenia potrawy:
- Do garnka wlewamy mleko z wodą (pół na pół) i zagotowujemy; następnie sypiemy mak i całość gotujemy na małym ogniu.
- Po ok. 10 minutach mak odcedzamy na sicie i lekko przestudzony przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Pamiętajmy, żeby za drugim razem dodać po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego na przemian z makiem.
- Mak doprawiamy miodem, rodzynkami, skórką pomarańczową, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Oczywiście to jakie dodatkowe składniki znajdą się w potrawie, zależy od naszego gustu, jednakże bakalie i aromat pomarańczowy stanowią podstawę dodatków w tym daniu.
- Ugotowany makaron wrzucamy do maku, ważne by zrobić to gdy kluski są ciepłe. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy całość do smaku.
- Kluski z makiem podajemy posypane siekanymi orzeszkami, skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi wedle upodobań.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam