Jak usmażyć karpia?
Iza_B | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Właściwe przygotowanie wigilijnych potraw pozwoli zachować najcenniejsze ich właściwości. Dotyczy to także karpia, którego spożywanie dostarcza nam wielu niezbędnych składników m.in.: dla silnych mięśni i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jak więc usmażyć tę królewską rybę, by nie straciła nic ze swych cennych wartości?
Poniżej przedstawiono jeden ze sposobów na przyrządzenie smażonego karpia.
SKŁADNIKI:
- 2 kg żywego karpia
- 4 cebule
- łyżeczka zmiażdżonych przypraw (liścia laurowego, czarnego pieprzu, kolendry)
- 25 dag masła
- sól
- mąka
- tarta bułka
- jajka
- tłuszcz do smażenia (masło i oliwa pół na pół)
(UWAGA: ten przepis wymaga odstawienia oprawionego i zamarynowanego karpia na jeden dzień przed planowanym podaniem)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Karpia dokładnie myjemy i czyścimy, następnie kroimy w dzwonki
- Duże cebule kroimy w cienkie krążki
- Każdy kawałek ryby nacieramy zmielonymi wcześniej przyprawami i solą
- Karpia układamy w naczyniu na przemian z krążkami cebuli
- Naczynie przykrywamy i przetrzymujemy do następnego dnia w chłodnym miejscu
- Na godzinę przed podaniem obsypujemy kawałki karpia mąką; następnie panierujemy w jajkach i tartej bułce
- Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron
- Usmażoną rybę przekładamy do rondla i każdy kawałek pokrywamy odrobiną masła; zakrywamy rondel i trzymamy w ciepłym miejscu
- Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy cebulę, którą dzień wcześniej była przekładana ryba
- Karpia podajemy na wygrzanym półmisku, dekorując go zeszklonymi krążkami cebulki
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam