Jak zrobić kutię?
Iza_B | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Kutia to potrawa która powinna znaleźć się na wigilijnym stole zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych. Mak stanowiący jeden z podstawowych składników tej potrawy posiada właściwości rozluźniające i dzięki temu podnosi nastrój gości. W jakie produkty powinniśmy się zaopatrzyć, by przygotować kutię z prawdziwego zdarzenia?
Poniżej przedstawiono sposób na wykonanie kutii dla 6 osób:
SKŁADNIKI, KTÓRE BĘDĄ NAM POTRZEBNE:
- 1 szklanka ziaren łuskanej pszenicy
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 10 dag rodzynek
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 50 ml winiaku lub brandy
- suszone owoce do przybrania, np.: śliwki, morele
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KUTII:
- Pszenicę płuczemy, następnie moczymy w letniej wodzie i odstawiamy na noc. Można dodać odrobinę masła, by ziarna nie pękały.
- Na drugi dzień odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do uzyskania miękkości. Należy pamiętać, że woda w czasie gotowania powinna być trzykrotnie zmieniona.
- Jeśli ziarna zrobią się miękkie, możemy odsączyć je na sicie. W ten sposób wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, trzymamy przez ok. 20 minut na lekkim ogniu i odstawiamy do przestudzenia.
- Rodzynki (najlepiej sułtańskie) zalewamy alkoholem i odstawiamy do nasączenia.
- Przestudzony mak odsączamy na gęstym sitku, przepuszczamy dwa razy przez maszynkę – za drugim razem robimy to na przemian z cukrem pudrem.
- Do zmielonego maku dodajemy miód, odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i śmietanę.
- Wszystkie te składniki łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku i wstawiamy do lodówki.
Uwagi: Zanim kutia trafi na stół powinna być ozdobiona suszonymi owocami oraz skropiona alkoholem. Najlepiej nabierać ją dużą łyżką, nie pomijając żadnego składnika.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam