Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Iza_B  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Każda porządna gospodyni domowa wie jak ulepić ciasto na pierogi. Są jednak osoby, które nie posiadają takiej lekkości w gotowaniu i każda przygotowywana potrawa wydaje się być dużym wyzwaniem. Dlatego warto korzystać z porad i wskazówek innych, by ta kuchnia stawała się coraz lepsza i bogatsza w smaki.

Są różne sposoby przygotowania pysznych pierogów z kapustą i grzybami, a oto jedna z nich:

Jest to wersja, z której uzyskamy spore porcje dla 4 osób.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki przegotowanej (letniej) wody

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 40 dag kwaszonej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybków
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz według uznania

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj żółtka, stopione masełko oraz wodę. Zagnieć ciasto, następnie włóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

PRZYGOTOWANIE FARSZU

  • Odciśnij nadmiar soku z kapusty, drobno ją posiekaj i wrzuć do garnka. Zalej wodą i duś przez ok. pół godziny.
  • Grzybki zalej wrzącą wodą i mocz je przez 30 minut a następnie gotuj w tej samej wodzie przez kolejne pół godziny. Później odcedź wodę i drobno posiekaj. Dodaj pokrojone grzybki do kapusty i duś całość przez ok. 15 minut.
  • Teraz posiekaj cebulkę i zeszklij ją na rozgrzanej olejem patelni. Po podsmażeniu się dodaj cebulę do kapusty z grzybami i wszystko razem wymieszaj. Tak powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

LEPIENIE PIEROGÓW

  • Na stolnicy delikatnie posypanej mąką rozwałkuj przygotowane wcześniej ciasto.
  • Na wycięte szklanką placuszki nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów, które następnie możesz docisnąć ząbkami widelca. Uważaj jednak, by nie przebić ciasta!
  • Tak uformowane pierożki wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj przez ok. 5 minut, w każdym bądź razie nie dłużej niż do momentu wypłynięcia ich na wierzch.
  • Najlepszą okrasą dla takich pierogów jest podsmażany boczek z cebulką.


Rada: Jeśli dbamy nie tylko o nasze podniebienie ale też o zdrowie, warto do ciasta na pierogi dodać ok. trzech łyżek prażonych na patelni otrębów pszennych. Błonnik w nich zawarty wspomoże pracę jelit i dobre trawienie.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~asia | 2011-12-14 12:08
Nie rozumiem idei smazenia/duszenia wszystkiego oddzielnie... Podsmazamy cebule, dorzucamy ugotowane wczesniej grzyby a po chwili posiekana kapuste, zalewamy na oko woda, w ktorej gotowalismy grzyby (!) i dusimy wszystko az do odparowania wody. Proste i zapewniam, ze duzo lepsze.

Najnowsze porady