Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
Każda porządna gospodyni domowa wie jak ulepić ciasto na pierogi. Są jednak osoby, które nie posiadają takiej lekkości w gotowaniu i każda przygotowywana potrawa wydaje się być dużym wyzwaniem. Dlatego warto korzystać z porad i wskazówek innych, by ta kuchnia stawała się coraz lepsza i bogatsza w smaki.
Są różne sposoby przygotowania pysznych pierogów z kapustą i grzybami, a oto jedna z nich:
Jest to wersja, z której uzyskamy spore porcje dla 4 osób.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 35 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki przegotowanej (letniej) wody
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 40 dag kwaszonej kapusty
- 10 dag suszonych grzybków
- 1 cebula
- łyżka oleju
- sól i pieprz według uznania
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj żółtka, stopione masełko oraz wodę. Zagnieć ciasto, następnie włóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Odciśnij nadmiar soku z kapusty, drobno ją posiekaj i wrzuć do garnka. Zalej wodą i duś przez ok. pół godziny.
- Grzybki zalej wrzącą wodą i mocz je przez 30 minut a następnie gotuj w tej samej wodzie przez kolejne pół godziny. Później odcedź wodę i drobno posiekaj. Dodaj pokrojone grzybki do kapusty i duś całość przez ok. 15 minut.
- Teraz posiekaj cebulkę i zeszklij ją na rozgrzanej olejem patelni. Po podsmażeniu się dodaj cebulę do kapusty z grzybami i wszystko razem wymieszaj. Tak powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
LEPIENIE PIEROGÓW
- Na stolnicy delikatnie posypanej mąką rozwałkuj przygotowane wcześniej ciasto.
- Na wycięte szklanką placuszki nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów, które następnie możesz docisnąć ząbkami widelca. Uważaj jednak, by nie przebić ciasta!
- Tak uformowane pierożki wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj przez ok. 5 minut, w każdym bądź razie nie dłużej niż do momentu wypłynięcia ich na wierzch.
- Najlepszą okrasą dla takich pierogów jest podsmażany boczek z cebulką.
Rada: Jeśli dbamy nie tylko o nasze podniebienie ale też o zdrowie, warto do ciasta na pierogi dodać ok. trzech łyżek prażonych na patelni otrębów pszennych. Błonnik w nich zawarty wspomoże pracę jelit i dobre trawienie.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam