Jak zrobić zapiekanego karpia?
Iza_B | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Istnieją różne wersje sporządzania i podawania tej pysznej ryby a jedną z nich jest niewątpliwie karp zapiekany w warzywach.
Oto jeden ze sposobów na zapiekanego karpia.
SKŁADNIKI POTRAWY:
- 4 filety z karpia
- 25 dag pieczarek
- 50 dag fasoli szparagowej
- 2 marchewki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól i pieprz
- odrobina przyprawy do ryb
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- cebulka i masło do podsmażenia pieczarek
- zielenina
SKŁADNIKI SOSU:
- 3 żółtka
- szklanka śmietany lub pół na pół śmietany z jogurtem naturalnym
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE POTRAWY:
- Warzywa z dodatkiem przypraw gotujemy przez ok. 10 minut, następnie dodajemy porcje karpia i gotujemy tak by były miękkie ale nie rozgotowane. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Cebulkę drobno siekamy i rumienimy na maśle, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu wyparowania połowy wytworzonego sosu z grzybów.
- Sos przygotowujemy zaczynając od ubicia śmietany, żółtek i mąki do chwili gdy będzie stanowił jednolitą masę.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na spodzie układamy fasolkę i pokrojoną marchewkę, zaś na nich filety z karpia, następnie porcje pieczarek po równo na każdym kawałku ryby. Całość zalewamy sosem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 180°C.
- Potrawa jest gotowa, gdy sos lekko się zrumieni.
- Tak przygotowanego karpia najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków, posypując całość natką pietruszki.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam