Potrawy na imprezę andrzejkową dla dzieci

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

W Andrzejki, oprócz dobrej zabawy nie może zabraknąć jedzenia i picia. Z nami przygotujesz smaczne potrawy, którym nie oprze się żaden maluch. Oto propozycje.

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Składniki:

  • 15 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • odrobina cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musisz wykonać karteczki z wróżbami - wytnij paski papieru o wymiarach 1x20 cm, a później na każdym z nich wypisz treść przepowiedni. Zagnij paski na 4 razy.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj do niej: jajka, olej, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wszystko dobrze zagnieć.
  3. Podziel ciasto na dwie części - jedną przykryj, aby nie wysychała a drugą cieniutko rozwałkuj. Powycinaj szklanką kółka.
  4. Na każdym placuszku ułóż karteczkę z wróżbą - pozlepiaj brzegi, jak w pierogach. Następnie pozaginaj je w połowie, nadając kształt typowy dla chińskich ciasteczek.
  5. Przewieś ciasteczka przez brzegi szklanki, aby utrwalić ich kształt, po czym wyłóż na blachę wysmarowaną olejem. Wierzch każdego ciasteczka możesz posmarować białkiem.
  6. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przewróć na drugą stronę.

Przykładowe wróżby do ciasteczek:

Trafiłeś do najfajniejszej klasy.

Ucz się, bo wkrótce będzie sprawdzian.

Niedługo spotka Cię miła niespodzianka.

Gwiazdy mówią, że ktoś poczęstuje Cię ciasteczkiem z wróżbą.

Zawsze słuchaj swojego ciasteczka.

Szczęście, którego szukasz jest w drugim ciasteczku.

Minipizze z brokułami

Składniki:

  • 10 dag mąki graham,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 1 dag drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli.

Dodatki:

  • 20 dag pomidorów bez skóry,
  • 1/2 szklanki obgotowanych brokułów,
  • kawałek mozzarelli,
  • ząbek czosnku,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wymieszaj, a następnie wlej do nich drożdże i cukier rozpuszczone w łyżce ciepłej wody.
  2. Ciasto wyrabiaj, dolewając wody. Dodaj sól, oliwę i wyrabiaj, aż stanie się elastyczne - uformuj kulę, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 8 mm. Uformuj placki - mniejszą szklanką wyciśnij w każdym rowek.
  4. Pomidory rozdrobnij i połącz z roztartym czosnkiem. Ułóż na cieście tak, by nie wychodziły poza rowek. Następnie ułóż brokuły i pokrojony ser. Całość posyp solą i bazylią.
  5. Piecz w 180 st. C przez ok. 15 minut.

Kruche ciasto z budyniem i żelkami

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat śmietankowy,
  • sól.

Składniki na masę budyniową:

  • 1 1/2 litra mleka,
  • 4 budynie waniliowe bez cukru,
  • 15 dag cukru,
  • 10 dag masła,
  • ekstrakt waniliowy.

Dodatki:

  • 20 dag żelek.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodaj masło, żółtka, śmietanę, oliwę z oliwek i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na 24 godziny.
  2. Prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj do niej ciasto na tarce o grubych oczkach.
  3. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 22 minuty. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  4. Do garnka wlej 1 litr mleka. Dodaj cukier i masło - wymieszaj i zagotuj.
  5. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego - dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilkę na małym ogniu, a następnie przełóż gorącą masę budyniową na ostudzone ciasto.
  6. Po 2 minutach rozłóż na wierzchu żelki. Poczekaj, aż ciasto przestygnie i wstaw je do lodówki.

Faszerowane pomidory

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 6 plasterków chudej szynki,
  • 3 żółtka,
  • 2 szalotki lub cukrowe cebulki,
  • 3 łyżki zielonego groszku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz i słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i odkryj im wierzchy. Wydrąż z nich miąższ, lekko posól, oprósz pieprzem i odwróć do góry dnem.
  2. Szalotkę oczyść, pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej miąższ z pomidorów oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Smaż, aż sok odparuje.
  3. Groszek blanszuj przez kilka minut we wrzącej wodzie. Następnie odcedź go i wsyp do szalotki z pomidorowym miąższem. Dopraw do smaku.
  4. Szynkę pokrój w wąskie paski - wyłóż nimi pomidora tak, by zwisały za jego brzegi.
  5. Usmażony miąższ pomidora z szalotką i groszkiem przełóż do pomidorów nadziewanych szynką. Do każdego z nich wbij żółtko. Lekko posól i posyp słodką papryką.
  6. Włóż pomidory do żaroodpornego naczynia i piecz pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż żółtko lekko się zetnie.
  7. Po upieczeniu, obsyp pomidory szczypiorkiem.

Tartaletki z galaretką i owocami

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 14 dag miękkiego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 galaretka owocowa,
  • kilka winogron,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj sól i posiekane masło - całość zagnieć. Następnie dodaj cukier puder, żółtko i dalej zagniataj, aby składniki dobrze się połączyły. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i szklanką powycinaj ciasteczka. Każdy krążek włóż do foremki i powyklejaj nim dno oraz brzegi.
  3. Foremki z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C) i piecz 12-15 minut, na złoty kolor.
  4. Na wystudzone tartaletki wylej tężejącą galaretkę. Dodaj owoce.

Wesołe kanapki

Składniki:

  • chleb tostowy,
  • chuda wędlina,
  • żółty ser,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • rzodkiewka,
  • szczypiorek,
  • masło lub twarożek,
  • ketchup i majonez,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kromki chleba posmaruj masłem lub twarożkiem. Następnie układaj na nich wędlinę, ser i warzywa w taki sposób, by powstały zabawne kształty (np.: motywy zwierzątek). Ketchupem i majonezem stwórz dodatkowe wzory.

Podając dzieciom takie smakołyki, wykorzystaj jednorazowe naczynia - nie stłuką się i będzie Ci łatwiej je posprzątać. Talerzyki i kubeczki możesz podpisać lub oznaczyć naklejkami z imieniem dziecka, aby się nie myliły. Na zakończenie imprezy, wręcz małym gościom paczuszki z niezjedzonymi słodyczami.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady