Potrawy na imprezę andrzejkową dla dzieci
W Andrzejki, oprócz dobrej zabawy nie może zabraknąć jedzenia i picia. Z nami przygotujesz smaczne potrawy, którym nie oprze się żaden maluch. Oto propozycje.
Chińskie ciasteczka z wróżbą
Składniki:
- 15 dag mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- odrobina cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Najpierw musisz wykonać karteczki z wróżbami - wytnij paski papieru o wymiarach 1x20 cm, a później na każdym z nich wypisz treść przepowiedni. Zagnij paski na 4 razy.
- Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj do niej: jajka, olej, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wszystko dobrze zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie części - jedną przykryj, aby nie wysychała a drugą cieniutko rozwałkuj. Powycinaj szklanką kółka.
- Na każdym placuszku ułóż karteczkę z wróżbą - pozlepiaj brzegi, jak w pierogach. Następnie pozaginaj je w połowie, nadając kształt typowy dla chińskich ciasteczek.
- Przewieś ciasteczka przez brzegi szklanki, aby utrwalić ich kształt, po czym wyłóż na blachę wysmarowaną olejem. Wierzch każdego ciasteczka możesz posmarować białkiem.
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przewróć na drugą stronę.
Przykładowe wróżby do ciasteczek:
Trafiłeś do najfajniejszej klasy.
Ucz się, bo wkrótce będzie sprawdzian.
Niedługo spotka Cię miła niespodzianka.
Gwiazdy mówią, że ktoś poczęstuje Cię ciasteczkiem z wróżbą.
Zawsze słuchaj swojego ciasteczka.
Szczęście, którego szukasz jest w drugim ciasteczku.
Minipizze z brokułami
Składniki:
- 10 dag mąki graham,
- 10 dag mąki pszennej,
- 1 dag drożdży,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- szklanka wody,
- szczypta soli.
Dodatki:
- 20 dag pomidorów bez skóry,
- 1/2 szklanki obgotowanych brokułów,
- kawałek mozzarelli,
- ząbek czosnku,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Obie mąki wymieszaj, a następnie wlej do nich drożdże i cukier rozpuszczone w łyżce ciepłej wody.
- Ciasto wyrabiaj, dolewając wody. Dodaj sól, oliwę i wyrabiaj, aż stanie się elastyczne - uformuj kulę, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 8 mm. Uformuj placki - mniejszą szklanką wyciśnij w każdym rowek.
- Pomidory rozdrobnij i połącz z roztartym czosnkiem. Ułóż na cieście tak, by nie wychodziły poza rowek. Następnie ułóż brokuły i pokrojony ser. Całość posyp solą i bazylią.
- Piecz w 180 st. C przez ok. 15 minut.
Kruche ciasto z budyniem i żelkami
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat śmietankowy,
- sól.
Składniki na masę budyniową:
- 1 1/2 litra mleka,
- 4 budynie waniliowe bez cukru,
- 15 dag cukru,
- 10 dag masła,
- ekstrakt waniliowy.
Dodatki:
- 20 dag żelek.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodaj masło, żółtka, śmietanę, oliwę z oliwek i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na 24 godziny.
- Prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj do niej ciasto na tarce o grubych oczkach.
- Włóż do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 22 minuty. Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Do garnka wlej 1 litr mleka. Dodaj cukier i masło - wymieszaj i zagotuj.
- W pozostałym mleku rozmieszaj budynie z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego - dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilkę na małym ogniu, a następnie przełóż gorącą masę budyniową na ostudzone ciasto.
- Po 2 minutach rozłóż na wierzchu żelki. Poczekaj, aż ciasto przestygnie i wstaw je do lodówki.
Faszerowane pomidory
Składniki:
- 3 pomidory,
- 6 plasterków chudej szynki,
- 3 żółtka,
- 2 szalotki lub cukrowe cebulki,
- 3 łyżki zielonego groszku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz i słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i odkryj im wierzchy. Wydrąż z nich miąższ, lekko posól, oprósz pieprzem i odwróć do góry dnem.
- Szalotkę oczyść, pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej miąższ z pomidorów oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Smaż, aż sok odparuje.
- Groszek blanszuj przez kilka minut we wrzącej wodzie. Następnie odcedź go i wsyp do szalotki z pomidorowym miąższem. Dopraw do smaku.
- Szynkę pokrój w wąskie paski - wyłóż nimi pomidora tak, by zwisały za jego brzegi.
- Usmażony miąższ pomidora z szalotką i groszkiem przełóż do pomidorów nadziewanych szynką. Do każdego z nich wbij żółtko. Lekko posól i posyp słodką papryką.
- Włóż pomidory do żaroodpornego naczynia i piecz pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż żółtko lekko się zetnie.
- Po upieczeniu, obsyp pomidory szczypiorkiem.
Tartaletki z galaretką i owocami
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej,
- 10 dag cukru pudru,
- 14 dag miękkiego masła,
- 2 żółtka,
- 1 galaretka owocowa,
- kilka winogron,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj sól i posiekane masło - całość zagnieć. Następnie dodaj cukier puder, żółtko i dalej zagniataj, aby składniki dobrze się połączyły. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i szklanką powycinaj ciasteczka. Każdy krążek włóż do foremki i powyklejaj nim dno oraz brzegi.
- Foremki z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C) i piecz 12-15 minut, na złoty kolor.
- Na wystudzone tartaletki wylej tężejącą galaretkę. Dodaj owoce.
Wesołe kanapki
Składniki:
- chleb tostowy,
- chuda wędlina,
- żółty ser,
- pomidor,
- ogórek,
- rzodkiewka,
- szczypiorek,
- masło lub twarożek,
- ketchup i majonez,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kromki chleba posmaruj masłem lub twarożkiem. Następnie układaj na nich wędlinę, ser i warzywa w taki sposób, by powstały zabawne kształty (np.: motywy zwierzątek). Ketchupem i majonezem stwórz dodatkowe wzory.
Podając dzieciom takie smakołyki, wykorzystaj jednorazowe naczynia - nie stłuką się i będzie Ci łatwiej je posprzątać. Talerzyki i kubeczki możesz podpisać lub oznaczyć naklejkami z imieniem dziecka, aby się nie myliły. Na zakończenie imprezy, wręcz małym gościom paczuszki z niezjedzonymi słodyczami.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam