Andrzejkowe przepisy na ostatnią chwilę!

Gastrosfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food! Skorzystaj z naszych propozycji na magiczne dania i zaskocz znajomych! Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

- 5-6 dużych batatów

- kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy

- łyżka masła

- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 200 g pieczarek

- sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)

- listki pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.

Smacznego!

 

Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

Składniki:

-szklanka mąki pszennej

-2 szklanki mleka

-2 jajka

-łyżeczka proszku do pieczenia

-1/4 szklanki oleju

-1/4 łyżeczki soli

- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 1 młoda cukinia

- ulubione zioła

- świeży koper

 

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce  na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.

 

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Składniki:

- 2 pszenne bagietki

- 1 czerwona papryka

- garść pokrojonych czarnych oliwek

- dwa plastry wędzonego łososia

- 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki

- łyżka oliwy

- sól, pieprz, bazylia

- świeże listki pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.

Smacznego!

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady