Wielkanoc to wyjątkowy okres w roku. Święta te kojarzą się z żurkiem i białą kiełbasą i wielkanocną babą, ale też z symbolami nowego życia: jajkiem, barankiem i palmą. czytaj »
17 marca to data ważna dla wszystkich Irlandczyków, ale nie tylko. W dzień Świętego Patryka bawią się ludzie na całym świecie, wznosząc toasty szklaneczką irlandzkiej whiskey. czytaj »
Dziś Środa Popielcowa, początek Wielkiego Postu. To czas refleksji, modlitwy i pokuty - przez 40 dni będziemy przygotowywać się do świąt Zmartwychwstania Pańskiego. czytaj »
Tłusty czwartek to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie liczymy kalorii i jemy tyle, ile możemy. Chodzi głównie o pączki i faworki czyli najpopularniejsze wypieki, goszczące tego dnia na naszych stołach. czytaj »
Na karnawałowej imprezie, oprócz świetnego towarzystwa i dobrej muzyki, powinny znaleźć się odpowiednie przekąski. W naszej poradzie znajdziesz kilka ciekawych przepisów. czytaj »
Kanapka to nie tylko królowa polskich śniadań. Możemy spotkać ją także na domowych prywatkach, biznesowych spotkaniach czy wystawnych bankietach w postaci małych tartinek w bufecie szwedzkim. Przed Sylwestrem podpowiadamy, jak przygotować pyszne, ale i zdrowe kanapkowe przekąski, które smakiem zachwycą naszych gości podczas tej wyjątkowej nocy oraz całego karnawału. czytaj »