Przepisy na karnawałowe drinki
Karnawał to czas imprez, na których po prostu nie może zabraknąć doskonałych w smaku, kolorowych drinków. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów.
Ogórkowy twist
Składniki:
- 50 ml czystej wódki;
- 2 plasterki świeżego ogórka;
- 2 plasterki limonki;
- 2-3 listki mięty;
- napój Sprite;
- kilka kostek lodu.
Sposób wykonania:
Do wysokiej szklanki wrzuć lód i wlej wódkę. Dorzuć limonkę, ogórka oraz miętę. Na koniec dolej Sprite i lekko zamieszaj.
Koktajl miętowy
Składniki:
- 120 ml mleka;
- 20 ml likieru miętowego;
- 2 łyżki pokruszonego lodu;
- woda mineralna;
- gałązka świeżej mięty.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zmiksuj. Koktajl podawaj z listkami mięty.
Kruszon cytrynowy
Składniki:
- butelka wytrawnego szampana;
- butelka białego półwytrawnego wina;
- 4 cytryny;
- kilka kostek lodu.
Sposób wykonania:
Sparzone cytryny obierz ze skórki, tworząc z niej spiralkę. Następnie polej je kilkoma łyżkami wina i pozostaw do naciągnięcia. Cytryny pokrój w plasterki i włóż do wazy. Dodaj resztę białego wina i odcedzone wino ze skórek, a także kilka skórek oraz schłodzony szampan. Podawaj z kostkami lodu.
Poncz z szampanem
Składniki:
- butelka szampana lub musującego wina;
- 4 łyżki soku z cytryny;
- 2 łyżki soku z pomarańczy;
- łyżka syropu cukrowego;
- limonka,
- kilka kostek lodu.
Sposób wykonania:
Pokruszony lód wsyp do wysokiego kieliszka; dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz syrop cukrowy. Całość uzupełnij zimnym szampanem. Na koniec wrzuć kawałki limonki.
Brzoskwiniowy mus
Składniki:
- 400 g brzoskwiń świeżych lub z puszki;
- 4 kiwi;
- 1 l soku brzoskwiniowego;
- 1 l soku cytrynowego;
- 1/2 szklanki soku z dyni;
- sok z cytryny;
- kilka kostek lodu.
Sposób wykonania:
Świeże brzoskwinie zalej wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i obierz ze skórki (brzoskwinie z puszki odsącz z syropu i pokrój na cząstki). Kiwi obierz i pokrój na cienkie plasterki. Owoce zalej sokiem z cytryny i odstaw na godzinę. Zmiksuj wszystko na jednolity mus z kostkami lodu. Do musu wlej pozostałe soki i ewentualnie odcedzony syrop z brzoskwiń. Podawaj schłodzony.
Koktajl ananasowo-kokosowy
Składniki:
- 60 ml soku ananasowego;
- 80 ml białego rumu;
- 80 ml likieru kokosowego;
- 20 ml mleczka kokosowego;
- 1/2 tabliczki białej czekolady.
Sposób wykonania:
Wlej sok ananasowy do rondelka i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po ostudzeniu, dolej rum i likier kokosowy. Odstaw do schłodzenia.
Martini z melonem
Składniki:
- melon;
- 70 ml Martini;
- 30 ml Medori (likier z melona);
- 2 listki świeżej mięty.
Sposób wykonania:
Wytnij 5 małych kuleczek lub kwadracików z melona i wrzuć je do kieliszka. Martini oraz Medori wymieszaj w shakerze i przelej do kieliszka. Możesz dodać lodu i przyozdobić melonem lub miętą.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam