Przekąski na karnawałowe party
W karnawale liczy się przede wszystkim dobra zabawa. Na imprezie nie powinno jednak zabraknąć choćby malutkich kanapeczek do przekąszenia. My proponujemy kilka szybkich dań, które uświetnią karnawałowe party.
Koreczki śledziowe
Składniki:
- 4 filety śledziowe;
- 8 suszonych śliwek;
- 2 łyżki majonezu;
- cytryna;
- por.
Sposób przygotowania:
Filety mocz w wodzie przez ok. 2 godziny. Śliwki również namocz, następnie osusz i skrop sokiem z połowy cytryny. Śledziki pokrój wzdłuż, a wewnętrzną ich część posmaruj majonezem. Śliwki owiń paskami filetów i zepnij wykałaczką. Koreczki ułóż na półmisku i udekoruj krążkami pora, cytryną oraz majonezem.
Koreczki z Camembert i winogronami
Składniki:
- 100 g sera Camembert;
- 100 g czarnych winogron;
- pomarańcza.
Sposób przygotowania:
Winogrona umyj, pokrój na połówki i oczyść z pestek. Ser pokrój na małe kostki. Na wykałaczki nabij kolejno: połówkę winogrona, ser i ponownie winogrono. Przygotowane w ten sposób koreczki nabij na pomarańczę lub inny twardy owoc.
Wrapy z cienkich omletów
Składniki:
- 4 jajka;
- 4 łyżki zimnej wody;
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku + 1 łyżka ulubionych ziół;
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka; dodaj wodę, sól i pieprz oraz szczypiorek i zioła - wszystko zmiksuj. Na małym ogniu rozgrzej patelnię i smaż cienkie omlety. Następnie układaj na nich nadzienie i zawijaj jak krokiety. Gotowe wrapy pokrój na pół i podaj.
Paluszki francuskie z szynką
Składniki:
- 50 g żółtego sera;
- płat ciasta francuskiego;
- szynka szwarcwaldzka;
- słodka czerwona papryka.
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto i ułóż na nim plastry szynki. Następnie zetrzyj na drobnych oczkach ser. Całość przypraw słodką papryką. Ciasto pokrój na 1,5 cm plasterki i zwiń tak, aby powstała spiralka. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp pozostałym serem oraz papryką. Paluszki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez ok. 16-17 minut. Upieczone, wyjmij z piekarnika i przestudź.
Do paluszków możesz przygotować pyszny dip lub sos.
Dip czosnkowy:
- 150 ml gęstego jogurtu;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 roztarte ząbki czosnku;
- łyżka soku z cytryny;
- łyżka suszonego oregano;
- sól i pieprz.
Jogurt, majonez i czosnek zmiksuj; dodaj sok z cytryny, oregano i przyprawy. Odstaw do schłodzenia.
Sos pomidorowy:
- 150 ml gęstego jogurtu;
- 3 łyżki majonezu;
- 2 pomidory;
- sól i pieprz.
Pomidory obierz ze skóry i zmiksuj (aby nadać gęstości, usuń nasiona). Dodaj do nich jogurt, majonez i przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.
Sałatka makaronowa
Składniki:
- 750 g makaronu;
- 625 g mozzarelli;
- 150 g suszonych pomidorów;
- 150 g czarnych oliwek;
- 5 ząbków czosnku;
- 20 łyżek oliwy z oliwek;
- łyżka octu balsamicznego;
- kilka liści bazylii;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, połącz go z oliwą oraz octem. Ser i pomidory pokrój w kostkę, a oliwki w cienkie krążki. Posiekaj bazylię. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem i polej dressingiem do sałatek.
Chrupiące faworki na deser
Składniki:
- 6 jajek (2 całe + 4 żółtka);
- 200 g mąki pszennej;
- 30 g cukru;
- 35 g miękkiego masła;
- 7 ml mleka;
- 25 ml spirytusu;
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sito do miski; dodaj cukier i jajka - wymieszaj łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj masło, mleko i alkohol. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i potnij na prostokąty o wymiarach 3x9 cm. W środku każdego placka zrób nacięcie i przeciągnij przez nie jeden z rogów. Faworki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż faworki na talerz i posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam