Jak zrobić tradycyjny sernik?
johnny | | 6 | Ocena: (głosy: 2)
Składniki na kruche ciasto:
- 300g mąki krupczatki (trochę mniej niż 2 szklanki)
- duża kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- torebka cukru waniliowego
Pozostałe składniki:
- 750g półtłustego twarogu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki mleka
- szklanka cukru pudru
- 50g rodzynek
Opis przygotowania kruchego ciasta:
- Mąkę mieszamy z masłem.
- Dodajemy żółtka, cukier puder i waniliowy i zagniatamy.
- Ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Opis przygotowania masy serowej:
- Parzymy rodzynki we wrzątku.
- Zmielony twaróg ucieramy z cukrem, masłem i żółtkiem.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mleko, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiem konsystencji.
- Ubijamy białka do uzyskania sztywnej piany.
- Pianę mieszamy z rodzynkami i masą serową.
następnie:
- Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wylepiamy dno i boki małej tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
- Nakładamy na wyrobione ciasto masę serową.
- Wkładamy ciasto do lekko rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 60-70 minut.
- Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam