Poradopedia.pl

Jak zrobić tradycyjny sernik?

Autor: johnny | 20 March 2009 15:31

Tagi: ciasta, pieczenie, sernik, święta, wielkanoc, Święta i Zwyczaje, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, tradycyjny, sernik?

Składniki na kruche ciasto:

  • 300g mąki krupczatki (trochę mniej niż 2 szklanki)
  • duża kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • torebka cukru waniliowego

Pozostałe składniki:

  • 750g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • szklanka cukru pudru
  • 50g rodzynek

Opis przygotowania kruchego ciasta:

  1. Mąkę mieszamy z masłem.
  2. Dodajemy żółtka, cukier puder i waniliowy i zagniatamy.
  3. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Opis przygotowania masy serowej:

  1. Parzymy rodzynki we wrzątku.
  2. Zmielony twaróg ucieramy z cukrem, masłem i żółtkiem.
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mleko, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiem konsystencji.
  4. Ubijamy białka do uzyskania sztywnej piany.
  5. Pianę mieszamy z rodzynkami i masą serową.  

następnie:

  1. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wylepiamy dno i boki małej tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
  2. Nakładamy na wyrobione ciasto masę serową.
  3. Wkładamy ciasto do lekko rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 60-70 minut.
  4. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.  
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/swieta-i-zwyczaje/jak-zrobic-tradycyjny-sernik,1384.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone