Jak upiec Pumpkin Pie - przepis na placek z dyni
Przygotowanie ciasta:
3 i 1/2 szklanki mąki, 250g masła, 50g Kasi, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki zimnej wody
Zagniatamy ciasto w/w składników. Przed użyciem schłodzić je w lodówce przez około 2 godziny. Oziębione ciasto rozwałkować i włożyć do okrągłej niskej formy, wywinąć brzegi ponad formę około 1 cm.
Przygotowanie nadzienia:
3 i 1/2 szklanki gotowanej dyni, 1 szklanka cukru, 1 szklanka brązowego cukru, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki rumu, 3 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych gożdzików, 1/2 gałki muszkatałowej, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1,5 szklanki mleka, 4 żółtka, 4 białka.
Zmiksować wszystkie składniki. Nadzienie powinno mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest gęste, dodajemy więcej mleka. Przenieść nadzienie na ciasto - pozostawić górny centymetr nie wypełniony.
Pieczenie
Piec ok. 1 godzny w 230 st. Po 15 minutach, gdy ciasto nabierze koloru, zmniejszyć nieco temperaturę. Po upieczeniu ciasto pozostawić w otwartym piekarniku. Ciasto podajemy z dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam