Rodzaje herbaty
![+](/i/comments.png)
![](/i/r50.gif)
Herbata występuje w wielu odmianach, ale wytwarzana jest z liści tego samego herbacianego krzewu. Sekret różnorodności odmian ukrywa się w sposobie obróbki zebranych liści - w zależności od procesów jakim zostaną poddane, powstaje herbata o charakterystycznym smaku i kolorze. Herbaty niefermentowane i półfermentowane są zdrowsze, gdyż zawierają więcej bioflawonoidów. Poniżej znajdziejsz opis poszczególnych rodzajów herbaty oraz ich właściwości zdrowotne.
Herbata czarna
Jest to najbardziej rozpowszechniony gatunek herbaty. Jest ona w pełni sfermentowana i korzystnie wpływa na zdrowie. Otrzymuje się ją w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. Zawiera teinę, która ma działanie podobne do kofeiny. Herbata czarna jest szczególnie polecana po posiłkach i w trakcie pracy.
Cechy herbaty czarnej:
- zawiera witaminy: B2, B6, K;
- poprawia nastrój;
- pobudza i wzmacnia organizm;
- zapobiega rozwojowi bakterii w układzie pokarmowym i wspomaga produkcję soków trawiennych;
- działa lekko moczopędnie;
- długie jej parzenie wytwarza garbniki chroniące przed nowotworami, ale wówczas smak herbaty jest gorzki i cierpki.
Najpopularniejsze gatunki herbaty czarnej: Assam, Yunnan, Ceylon, Darjeeling.
Herbata czerwona
Może być przechowywana nawet przez 50 lat i to odróżnia ją od innych herbat. Czerwona odmiana charakteryzuje się łagodnym, aksamitnym i bogatym aromatem. Herbata zdobywa coraz większą popularność, głównie dzięki swoim zaletom zdrowotnym.
Cechy herbaty czerwonej:
- ma właściwości odchudzające;
- opóźnia procesy starzenia organizmu;
- pomaga obniżyć ciśnienie, uspokaja;
- przyspiesza metabolizm, stymulując pracę jelit i pobudzając wytwarzanie soków trawiennych;
- oczyszcza organizm z toksyn, ma właściwości moczopędne;
- wspomaga koncentrację i pamięć;
- łagodzi skutki spożycia alkoholu, a także przyspiesza jego trawienie.
Najbardziej znane chińskie herbaty czerwone to: Qimen Hongcha, Diahongcha.
Herbata Pu-Erh
Uznawana jest za herbatę czerwoną, ale tak naprawdę tworzy odrębny rodzaj. Swój unikalny smak i właściwości zdrowotne uzyskuje dzięki procesowi fermentacji nieenzymatycznej. Istnieje zielony Pu-Erh (fermentacja przebiega naturalnie w odpowiednich warunkach) oraz czarny Pu-Erh (proces fermentacji jest sztucznie przyspieszany).
Cechy herbaty Pu-Erh:
- reguluje przemianę materii;
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi;
- ma zbawienny wpływ na działanie układu pokarmowego i wątroby;
- zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą;
- przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, działa moczopędnie;
- poprawia pamięć, koncentrację i nastrój;
- wzmacnia organizm.
Herbata szmaragdowa
Różnorodna grupa herbat częściowo fermentowanych o unikalnym smaku, zapachu oraz właściwościach. Qing oznacza niebiesko-zielone lub szmaragdowe, ale w Chinach popularna jest również nazwa Oolong. U nas często nazywa się ją turkusową.
Cechy herbaty szmaragdowej:
- pobudza układ nerwowy i podnosi koncentrację;
- poprawia nastrój.
Najbardziej znane są: Wuyi Yancha, Shui Xian, Tie Guan Yin, Da Hong Pao.
Herbata zielona
Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W filiżance herbata przybiera barwę zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona, dzięki licznym zaletom zdrowotnym.
Cechy herbaty zielonej:
- ułatwia koncentrację;
- wzmacnia organizm;
- opóźnia procesy starzenia organizmu;
- poprawia nastrój;
- regularne jej picie obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem serca;
- zawiera fluor, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą;
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym;
- służy do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek.
Najbardziej znane gatunki herbaty zielonej: Longjing, Zhejiang, Biluochun.
Herbata biała
Powstaje z najmłodszych liści i nierozwiniętych pączków pokrytych białym puszkiem. To rarytas wśród herbat, choćby z racji wysokiej ceny. Napar ma bardzo delikatny smak i aromat.
Cechy herbaty białej:
- poprawia nastrój;
- pobudza i wzmacnia organizm;
- opóźnia procesy starzenia organizmu;
- chroni przed wolnymi rodnikami (zawiera polifenole);
- działa pobudzająco, dzięki zawartości kofeiny;
- obniża poziom złego cholesterolu.
Najsłynniejszym gatunkiem herbaty białej jest Baihao Yinzhen.
Herbata żółta
Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj herbaty. Suche liście mają żółtawy odcień, a napar jest koloru bladożółtego. Herbata ma świeży aromat i bardzo subtelny smak.
Cechy herbaty żółtej:
- dodaje sił i rozjaśnia umysł;
- poprawia nastrój;
- orzeźwia.
Najbardziej popularną herbatą żółtą jest Junshan Yinzhen.
Herbata Yerba Mate
Podobnie jak herbata zielona, Yerba Mate zawiera mnóstwo cennych witamin oraz składników mineralnych. Do jej parzenia i picia używa się specjalnych naczyń wykonanych z tykwy lub twardego drewna.
Cechy herbaty Yerba Mate:
- podnosi sprawność, zarówno fizyczną jak i umysłową;
- wzmaga koncentrację i rozjaśnia umysł;
- działa pobudzająco - likwiduje senność i zmęczenie;
- reguluje przemianę materii;
- zwiększa odporność organizmu;
- dzięki zawartym w niej substancjom odżywczym, niweluje uczucie głodu;
- służy jako środek wspomagający w kuracjach odchudzających.
Herbaty aromatyzowane
Nazywane są również herbatami perfumowanymi. Najczęściej dodaje się do nich płatki kwiatów (róży, jaśminu, malwy) lub owocowe esencje zapachowe (pomarańczowe i cytrynowe). Do aromatyzowania herbaty służy też trawa cytrynowa oraz zioła (rumianek, mięta) i przyprawy korzenne (wanilia, cynamon, imbir, żeń-szeń). Nie należy mylić herbat aromatyzowanych z ziołowymi.
Do najbardziej znanych gatunków herbat aromatyzowanych należą: Earl Grey, Lapsang Souchong.
Herbata ogólnie jest zdrowym napojem, ale nie powinieneś przesadzać z jej ilością. Nadmiar tego płynu w organizmie może negatywnie wpływać na samopoczucie, jak i powodować szybszą utratę wapnia i magnezu z kości - to niestety prowadzi tylko do osteoporozy.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam